Fenomenalna sałatka z buraków i jabłka na imprezę. Wypróbuj przepis na sałatkę kardynalską z PRL-u. Ten przysmak nie zrujnuje budżetu

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowa sałatka z buraków i jabłka to przysmak, który można robić niemal cały rok. Szczególnie popularna jest jesienią i zimą, gdy można używać produktów dobrze znoszących przechowywanie. Poznajcie prosty przepis na zdrową sałatkę z buraków i jabłek.

W skrócie

  • Surówka kardynalska – przepis z burakami i jabłek
  • Jak zrobić sałatkę z ugotowanych buraków?
  • Sposób podania sałatki z buraków i jabłek

Przepis na sałatkę z buraków i jabłek inspirowany jest recepturą na surówkę kardynalską z książki „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej opublikowanej w 1984 roku. Autorka korzystała z oleju słonecznikowego i gałązek natki pietruszki. Ponadto zachęcała do podawania sałatki z buraków na kilku listkach sałaty.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy i składniki przygotowania sałatki kardynalskiej

Surówka kardynalska – przepis z burakami i jabłek

Liczba porcji: dla 2- 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g buraków ćwikłowych (3 sztuki),
  • 2 winne jabłka,
  • 2 łyżki octu jabłkowego albo sok z 1/ 2 cytryny,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 g soli,
  • 2 jajka na twardo,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub posiekanego koperku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

W naszej galerii zebraliśmy składniki i etapy przygotowania sałatki z buraków i jabłek

Jak zrobić sałatkę z ugotowanych buraków?

Przygotowanie:

  1. Buraki należy dokładnie umyć, obrać, ugotować i zetrzeć na tarce o średnich oczkach w szklanej misce. Można też buraki upiec i obrać.
  2. W tym czasie jajka należy ugotować na twardo. Zajmie to około 7-8 minut.
  3. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka trzeba połączyć z burakami i dokładnie wymieszać.
  4. Do miski z burakami należy dodać sól, składniki skropić octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
  5. Następnie jajka należy schłodzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
  6. Surówkę kardynalską należy ozdobić kawałkami jajek ugotowanych na twardo w kształcie rozetki lub słoneczka.

Czytaj także: Najlepsza sałatka z buraków na zimę. Poznaj przepis na oryginalne przetwory

Sposób podania sałatki z buraków i jabłek

Surówka kardynalska może być podana do licznych dań obiadowych. Świetnie smakuje do kotleta schabowego, mielonego, a także kotletów ziemniaczanych z pieczarkami. Dawniej sałatkę kardynalską podawano na przyjęciach organizowanych z okazji imienin, urodzin lub rocznic. To także idealna przystawka na imprezę sylwestrową lub do podawania w trakcie karnawału.

Fenomenalna sałatka z buraków i jabłka na imprezę. Wypróbuj ...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału