Faworki z piekarnika – przepis na tłusty czwartek
Przygotowanie 20 minut + pieczenie 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 50 g masła,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 30%,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu, rum lub opcjonalnie olej rzepakowy w sprayu.
Do posypania:
- cukier puder do posypania
Jak zrobić faworki pieczone?
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj śmietanę, posiekane masło, żółtka i spirytus. Wymieszaj widelcem, zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Możesz też zagnieść ciasto dzięki miksera, robota kuchennego lub malaksera.
- Gotowe ciasto uderzaj wałkiem do ciasta – gdy zrobi się płaskie złóż jak list i uderzaj wzdłuż krótszego boku. Ja robię to przez około 10 minut. Im dłużej będziesz tłuc ciasto wałkiem, tym bardziej kruche będą faworki. Gdy się zmęczysz, możesz też wałkować i składać ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek. dzięki radełka pokrój je na paski szerokości około 2 centymetrów, a następnie podziel na kawałki o długości około 10 centymetrów.
- Każdy prostokąt ciasta natnij pośrodku, następnie chwytając kawałek ciasta za jeden z końców, przewlecz drugi koniec przez otwór.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz spryskać faworki olejem rzepakowym lub olejem kokosowym w sprayu. Piecz faworki przez około 8-10 minut często zaglądając do piekarnika – trzeba je bacznie obserwować, bo ciasto jest cieniutkie i gwałtownie można je przypalić.
- Po ostudzeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.
Pochodzenie przysmaku
Najlepsze faworki robiła-a jakże-moja babcia. A zimowe popołudnia, gdy w gospodarstwie sprzyjały pieczeniu i gotowaniu przysmaków. Skąd faworki wzięły się na polskim stole, nie jest do końca pewne. Niektórzy pochodzenia faworków szukają we Francji i zwyczajach rycerstwa. Podobnie nazywano kokardki zrobione ze wstążki, które kobiety wręczały rycerzom na znak przychylności. Faworki mają je przypominać.
Zobacz także: Prosty przepis na domowe pączki z różą. Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Sprawdź, jakie to łatwe
Inna wersja wysyła nas do Wielkopolski i poznańskiej cukierni Fawor. O wszystkim zadecydować miał przypadek: kawałek cienkiego ciasta wyślizgnął się z rąk początkującemu cukiernikowi i wpadł do kadzi, w której smażono pączki. Mistrz najpierw skrzyczał czeladnika, a potem spróbował usmażonego ciastka. Okazało się tak pyszne, iż weszło na stałe do oferty cukierni.
Lżejsze i zdrowsze faworki z piekarnika
Faworki mają wiele nazw, ale najbardziej polska to chruściki. Wszystko dlatego, iż pod zębami kruszą się jak suche gałązki. I pewnie zajadałabym się nimi bez opamiętania, gdyby nie fakt, iż to prawdziwa bomba kaloryczna.
Zobacz także: Pączki z ricotty na karnawał. Przepis na słodki deser z włoskim serem. Przepis poleca Plate by Kate
Metoda przygotowania
Ciasto na faworki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść. A jeżeli macie malakser albo robota kuchennego to przygotujecie je w 3 minuty. Ciasto to dopiero początek zabawy. Faworki potrzebują nieco brutalności. Będą idealne, jeżeli porządnie wytłuczecie ciasto wałkiem. Im więcej powietrza wtłoczycie do ciasta, tym bardziej będą kruche i delikatne. To przy okazji świetny sposób na stres i trening jednocześnie.
Wytłuczone ciasto wałkujemy cieniutko, kroimy na prostokąty, nacinamy i przewlekamy przez dziurkę, tworząc faworki. Po 8- 10 minutach w piekarniku są gotowe. Przed pieczeniem można delikatnie spryskać je olejem w sprayu, wtedy bardziej będą przypominać te smażone. Po upieczeniu posypujemy nasze faworki cukrem pudrem i gotowe. Wypróbuj też koniecznie moje ekspresowe i proste pączki dla leniwych. Tym razem w wersji smażonej.
Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na
.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: