Skoro w tłusty czwartek ma być słodko, to na twoim stole nie powinno zabraknąć faworków. Stanowią świetną alternatywę dla pączków i są naprawdę łatwe w przygotowaniu. A co zrobić, by usmażyć faworki jak u Magdy Gessler? najważniejszy będzie tu jeden istotny składnik.
Faworki jak u Magdy Gessler – dlaczego warto je przygotować?
Tłusty czwartek to ten wyjątkowy dzień, w którym pączki i faworki są odmieniane przez absolutnie wszystkie przypadki. To właśnie te słodkości cieszą się największym zainteresowaniem. jeżeli jesteś miłośnikiem faworków, to dobrze,, żebyś wiedział kilka istotnych rzeczy, związanych z tym przysmakiem. Zamiennie nazywa się je również chrustem, a dawniej nazywano je również kreplami. W 100 g tego produktu znajduje się aż 500 kcal – to prawdziwa bomba kaloryczna. Ale kto myśli o kaloriach w tłusty czwartek? Po usmażeniu, najlepiej jest przechowywać je w suchym miejscu.
Chrupiące faworki- Pyszności
Skoro mają być najlepsze, to dobrze będzie sięgnąć po wyjątkowe przepisy – chociażby faworki jak u Magdy Gessler. Oprócz mąki, żółtek, spirytusu i smalcu dobrze jest pamiętać o pewnym wyjątkowym składniku. A jest nim arak, czyli azjatycki napój o smaku anyżowym, który podkreśla smak faworków.
Jak zrobić faworki jak u Magdy Gessler?
Przygotowanie tej wersji słodkości wymaga nieco cierpliwości, ale efekt powinien być w pełni zadowalający. Nie zwlekaj i usmaż takie faworki właśnie teraz.
Składniki:
- 15 żółtek
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 6 łyżek śmietany
- łyżka araku
- 2 łyżki spirytusu
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
Faworki jak u Magdy Gessler to słodkie i kaloryczne arcydzieło. Rozpocznij od utarcia smalcu do konsystencji śmietany. Następnie dodaj do niego cukier, żółtka, przesianą mąkę, spirytus, arak, a także śmietanę. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Następnie, na stolnicy posypanej mąką, rozwałkuj je dość cienko i wytnij z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego z pasków zrób nożem dziurkę, przez którą przeciągniesz krawędź każdego z paska – tak, by powstała kokardka.
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? – Pyszności; foto: Canva
W rondlu rozgrzej smalec i smaż je do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z rondla odsącz je na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz, jak zrobić chrupiące faworki z dwóch składników. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: