Faworki jak u Magdy Gessler. Pamiętaj o jednym ważnym dodatku!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chrupiące faworki- Pyszności


Skoro w tłusty czwartek ma być słodko, to na twoim stole nie powinno zabraknąć faworków. Stanowią świetną alternatywę dla pączków i są naprawdę łatwe w przygotowaniu. A co zrobić, by usmażyć faworki jak u Magdy Gessler? najważniejszy będzie tu jeden istotny składnik.

Faworki jak u Magdy Gessler – dlaczego warto je przygotować?

Tłusty czwartek to ten wyjątkowy dzień, w którym pączki i faworki są odmieniane przez absolutnie wszystkie przypadki. To właśnie te słodkości cieszą się największym zainteresowaniem. jeżeli jesteś miłośnikiem faworków, to dobrze,, żebyś wiedział kilka istotnych rzeczy, związanych z tym przysmakiem. Zamiennie nazywa się je również chrustem, a dawniej nazywano je również kreplami. W 100 g tego produktu znajduje się aż 500 kcal – to prawdziwa bomba kaloryczna. Ale kto myśli o kaloriach w tłusty czwartek? Po usmażeniu, najlepiej jest przechowywać je w suchym miejscu.

Chrupiące faworki- Pyszności

Skoro mają być najlepsze, to dobrze będzie sięgnąć po wyjątkowe przepisy – chociażby faworki jak u Magdy Gessler. Oprócz mąki, żółtek, spirytusu i smalcu dobrze jest pamiętać o pewnym wyjątkowym składniku. A jest nim arak, czyli azjatycki napój o smaku anyżowym, który podkreśla smak faworków.

Jak zrobić faworki jak u Magdy Gessler?

Przygotowanie tej wersji słodkości wymaga nieco cierpliwości, ale efekt powinien być w pełni zadowalający. Nie zwlekaj i usmaż takie faworki właśnie teraz.

Składniki:

  • 15 żółtek
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 6 łyżek śmietany
  • łyżka araku
  • 2 łyżki spirytusu
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

Faworki jak u Magdy Gessler to słodkie i kaloryczne arcydzieło. Rozpocznij od utarcia smalcu do konsystencji śmietany. Następnie dodaj do niego cukier, żółtka, przesianą mąkę, spirytus, arak, a także śmietanę. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Następnie, na stolnicy posypanej mąką, rozwałkuj je dość cienko i wytnij z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego z pasków zrób nożem dziurkę, przez którą przeciągniesz krawędź każdego z paska – tak, by powstała kokardka.

Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? – Pyszności; foto: Canva

W rondlu rozgrzej smalec i smaż je do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z rondla odsącz je na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz, jak zrobić chrupiące faworki z dwóch składników. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału