Pieczarki faszerowane mozzarellą i pomidorami to pyszny przepis na wegetariańskie danie na grilla. Pokochają je nie tylko roślinożercy.
Chociaż grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką, boczkiem i kurczakiem, to nie brakuje też warzywnych alternatyw. Moi bliscy przepadają za tymi pieczarkami. Grillowane kapelusze mają niesamowity smak i aromat, a pomidor i mozzarella to połączenie, które sprawdza się po prostu zawsze. Taka przystawka to miła odskocznia od tłustych mięs, która pomoże żołądkowi nieco odpocząć. Uwielbiam wegetariańską kuchnię i przemycam jej smaki do codziennej diety. Te pieczarki sprawiają, iż choćby najbardziej zagorzali mięsożercy zawsze proszą o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:
Faszerowane pieczarki na grilla
Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- 5 łyżeczek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Farsz
- 200 g sera mozzarella
- 1 pomidor
- 1 pęczek szczypiorku
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam olej i mieszam go ze słodką papryką. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po paprykę ostrą lub choćby chilli, jeżeli lubisz wyraziste smaki.
- Powstałą mieszanką smaruję kapelusze pieczarek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy pędzelka.
Faszerowane pieczarki – Pyszności
- Mozzarellę kroję w drobną kostkę, dodaję do niej pokrojony pomidor oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem. To połączenie jest jednocześnie tak proste i pyszne, iż aż ciężko powstrzymać się od podjadania.
Faszerowane pieczarki – Pyszności
- Pieczarki grilluję, zaczynając od góry kapelusza. Następnie obracam i wypełniam wnętrze przygotowaną sałatką. Trzymam chwilę na ogniu, aż ser delikatnie się roztopi.
Faszerowane pieczarki – Pyszności
- Gotowe pieczarki przekładam na talerz. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż sprawdzą się też jako zimna przekąska. Smacznego!
Faszerowane pieczarki – Pyszności