Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. Poznaj prosty przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Są idealnie soczyste i delikatne

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne kotlety mielone nadziewane farszem z pieczarek, cebulki i sera. To rewelacyjne danie na obiad, które z pewnością posmakuje każdemu. Kotlety są sycące, delikatne i dobrze doprawione. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, trzeba jednak pamiętać, by dokładnie wyrobić mięso. Podpowiadam, jak krok po kroku to zrobić. Sprawdź i wypróbuj przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem.

Faszerowane kotlety mielone – pomysł na obiad

Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Proponuję zrobić je w nieco innej wersji. Polecam przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. To wyśmienite i sycące danie mięsne, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Kotlety apetycznie wyglądają na talerzu, a po przekrojeniu kusząco wypływa z nich ser. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją mizerii czy surówki z kapusty pekińskiej. Dobrym pomysłem jest także polanie kotletów pysznym sosem pieczarkowym.

Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety mielone z pysznym farszem.

Przepis na faszerowane kotlety mielone

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 10 kotletów
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub karkówki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w wodzie kajzerka + bułka tarta do panierowania,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • olej do smażenia,

farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowany,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Najlepsze roladki schabowe faszerowane szpinakiem. Sprawdzony przepis

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety na obiad, to wypróbuj przepis na roladki schabowe. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i serem?

  1. Pieczarki i cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Podsmaż pieczarki z cebulą na patelni na małej ilości oleju.
  3. Dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany.
  4. Przełóż całość do miseczki, wsyp starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  5. Do dużej miski włóż mielone mięso.
  6. Dodaj do mięsa jajka, sól, pieprz, zimną wodę oraz bułkę tartą lub namoczoną kajzerkę.
  7. Wymieszaj dokładnie mięso, aż będzie jednolite i dobrze sklejone, najlepiej zagniatać je ok. 2 minuty rękami jak ciasto.
  8. Podziel mięso na 10 części i lekko spłaszcz.
  9. Na każdą porcję mięsa połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi, formując kotlet. Możesz zmoczyć dłonie, by dobrze wygładzić mięso. Uformuj tak wszystkie kotlety.
  10. Panieruj kotlety w bułce tartej.
  11. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
  12. Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Smacznego.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. Poznaj pr...

+17 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału