Faszerowane kotlety mielone – pomysł na obiad
Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Proponuję zrobić je w nieco innej wersji. Polecam przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. To wyśmienite i sycące danie mięsne, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Kotlety apetycznie wyglądają na talerzu, a po przekrojeniu kusząco wypływa z nich ser. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją mizerii czy surówki z kapusty pekińskiej. Dobrym pomysłem jest także polanie kotletów pysznym sosem pieczarkowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety mielone z pysznym farszem.
Przepis na faszerowane kotlety mielone
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 10 kotletów
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub karkówki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w wodzie kajzerka + bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki zimnej wody,
- olej do smażenia,
farsz:
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowany,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Najlepsze roladki schabowe faszerowane szpinakiem. Sprawdzony przepis
Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety na obiad, to wypróbuj przepis na roladki schabowe. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą…
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i serem?
- Pieczarki i cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Podsmaż pieczarki z cebulą na patelni na małej ilości oleju.
- Dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany.
- Przełóż całość do miseczki, wsyp starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Do dużej miski włóż mielone mięso.
- Dodaj do mięsa jajka, sól, pieprz, zimną wodę oraz bułkę tartą lub namoczoną kajzerkę.
- Wymieszaj dokładnie mięso, aż będzie jednolite i dobrze sklejone, najlepiej zagniatać je ok. 2 minuty rękami jak ciasto.
- Podziel mięso na 10 części i lekko spłaszcz.
- Na każdą porcję mięsa połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi, formując kotlet. Możesz zmoczyć dłonie, by dobrze wygładzić mięso. Uformuj tak wszystkie kotlety.
- Panieruj kotlety w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Smacznego.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: