Farsz na uszka z grzybami według siostry Anastazji. Dodaje jeden sekretny składnik

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Bez uszek z grzybowym farszem nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. To pyszne danie, które możemy spożywać osobno, jak i w formie dodatku do barszczu czy zupy grzybowej. Siostra Anastazja zaleca dodatkowy składnik, za pomocą którego całość będzie jeszcze bardziej aksamitna.
Siostra Anastazja to dla wielu osób prawdziwy wzór do naśladowania, jeżeli chodzi o gotowanie. Z jej przepisów korzysta ogrom ludzi, zachwycając swoich gości oryginalnymi potrawami. W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia warto sięgnąć po instrukcję zakonnicy, według której możemy przyrządzić najlepszy farsz do uszek. Jest aksamitny dzięki sekretnemu składnikowi.


REKLAMA


Zobacz wideo Święta u Trybsonów. Nie zgadniecie, co jedzą zamiast barszczu


Tradycyjny przepis na uszka według siostry Anastazji. Dodaj ten sekretny składnik
Uszka to jedno z obowiązkowych dań na naszym wigilijnym stole. To niewielkie, gotowane w wodzie pierogi o specyficznym kształcie, które najczęściej są wypełnione farszem grzybowym, mięsnym lub serowym. Możemy podawać je w miseczce ze smażoną cebulą, ale najczęściej funkcjonują jako doskonały dodatek do zup. Barszcz czerwony, czy grzybowa będą smakować o wiele lepiej z niewielkimi pierożkami o aksamitnym wypełnieniu. jeżeli w tym roku mamy zamiar je przyrządzić, warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji. Znana zakonnica i kucharka proponuje dodanie do farszu nietypowego składniku, który sprawi, iż będą jeszcze delikatniejsze. W jednej ze swoich cenionych książek kulinarnych zaproponowała przygotowanie uszek z grzybami i fasolą. Tak zrobisz je krok po kroku.


Farsz do uszek z grzybami. Siostra Anastazja dodaje do nich fasolę
Składniki, których będziemy potrzebować, by wykonać przepyszny farsz, nie ma wiele. Wystarczy nam 15 dekagramów fasoli jaś, jedna cebula, garść suszonych grzybów, odrobina bułki tartej, dwie łyżki oleju oraz sól i pieprz. Na samym początku musimy z wyprzedzeniem namoczyć grzyby oraz fasolę. Gdy składniki będą gotowe, gotujemy je i mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Całość mieszamy w miseczce, dodając odrobinę bułki tartej oraz przyprawy. Teraz pozostaje nam już tylko wykonanie giętkiego, nielepiącego się ciasta. W tym przypadku również warto skorzystać z porad siostry Anastazji.


Jak zrobić farsz na uszka z grzybami? Tym przepisem zachwycisz swoich gości
Na ciasto do uszek będziemy potrzebowali pół kilograma mąki pszennej, jedno jajko, trzy czwarte szklanki letniej wody, jedną czwartą szklanki mleka oraz odrobinę soli. Na początek przesiewamy mąkę przez drobne sito i wysypujemy na stolnicę. W kopczyku robimy wgłębienie, do którego powoli wlewamy zagotowane mleko, równocześnie mieszając energicznie widelcem. Dodajemy również jajko, wodę oraz sól i zabieramy się do wyrabiania. Po dłuższej chwili ugniatania powinniśmy uzyskać jednolitą, miękką masę. Zabieramy się do wałkowania. Robimy to na grubość około dwóch milimetrów, po czym wykrawamy nieduże kwadraciki. Do środka nakładamy farsz z fasoli i grzybów, po czym zawijamy całość w uszka. Najlepiej zrobić to, składając kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi i założyć jeden róg na drugi. Gotowe uszka partiami wrzucamy do wrzącej, delikatnie osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez maksymalnie trzy minuty. Podajemy w barszczu lub zupie grzybowej, ewentualnie w miseczce polane masełkiem. Jak widać, zarówno sam farsz, jak i ciasto są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Warto postawić na ten dodatek podczas tegorocznych świąt.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału