Fantastyczna zebra – przepis na kulinarny hit lat 90. Dodaj do ciasta gazowany napój, a wypiek będzie zachwycająco lekki i puszysty

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto zebra zachwyca smakiem, puszystością i wyglądem. W latach 90. gościło niemal w każdym domu. Dziś zdecydowanie warto wrócić do tego niezawodnego i prostego do przygotowania wypieku. Smakuje przepysznie. Co ciekawe, jednym ze składników jest gazowany napój. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto zebra.

W skrócie:

  • Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit
  • Przepis na ciasto zebra
  • Jak zrobić dwukolorowe ciasto zebra?

Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit

Mam dla ciebie oryginalny przepis na kultowe ciasto zebra. W latach 90. gościło ono niemal w każdym domu. Przygotowywano je z dodatkiem białej oranżady, która zapewniała wypiekowi odpowiednią wilgotność, smak i puszystość. Jest ona przez cały czas dostępna w sklepie, ale ja w tej chwili piekę to ciasto, zastępując oranżadę wodą gazowaną. W każdej wersji jest pyszne i bardzo efektowne. Co ważne, przepis jest banalnie prosty. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto zebra.

Przepis na ciasto zebra

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 50 minut
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżko do jasnej masy,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej lub białej oranżady,
  • 1 szklanka cukru (jeśli robisz ciasto na oranżadzie, dodaj niepełną szklankę cukru),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • cukier puder do dekoracji.

Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit

Mam dla ciebie oryginalny przepis na kultowe ciasto zebra. W latach 90. gościło ono niemal w każdym domu. Przygotowywano je z dodatkiem białej oranżady, która zapewniała wypiekowi odpowiednią wilgotność, smak i puszystość. Jest ona przez cały czas dostępna w sklepie, ale ja w tej chwili piekę to ciasto, zastępując oranżadę wodą gazowaną. W każdej wersji jest pyszne i bardzo efektowne. Co ważne, przepis jest banalnie prosty. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto zebra.

Przepis na ciasto zebra

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 50 minut
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżko do jasnej masy,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej lub białej oranżady,
  • 1 szklanka cukru (jeśli robisz ciasto na oranżadzie, dodaj niepełną szklankę cukru),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • cukier puder do dekoracji.

Ciasto Shrek to prawdziwy smakołyk! Zobacz na filmie, jak je przygotować

Ciasto Shrek z delicjami i galaretką jest pyszne, lekkie, owocowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Z pewnością zachwyci twoich gości. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, choć trzeba…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić dwukolorowe ciasto zebra?

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Białka zacznij ubijać ze szczyptą soli. Po chwili wsypuj stopniowo cukier. Ubij całość na sztywną pianę.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz wanilię.
  4. Wlej olej i wodę gazowaną lub białą oranżadę.
  5. Wsypuj porcjami mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto podziel po równo do dwóch misek.
  7. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki pszenne i dokładnie wymieszaj.
  8. Do drugiej dodaj kakao i wymieszaj.
  9. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Na środek nałóż 2 łyżki jasnej masy. Na nią wyłóż 2 łyżki kakaowej masy. Postępuj tak do końca ciasta, nie mieszaj i nie potrząsaj blaszką.
  11. Piecz ciasto ok. 50 minut w 170 stopniach.
  12. Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

Zachwycająca zebra. Poznaj przepis na kulinarny hit lat 90-t...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału