Tosty francuskie, znane też jako pain perdu (stracony chleb), mają długą historię i są popularne na całym świecie. W wersji słodkiej podaje się je z syropem, owocami i cukrem pudrem. Warianty słone to często te z dodatkiem sera, szynki lub warzyw. W Nowym Orleanie zwane są beignets i serwowane z karmelizowanymi owocami w rumie. Natomiast w kuchni indyjskiej i pakistańskiej można spotkać wersje z chili, kolendrą i przyprawami, które zmieniają tosty w wyrazistą, aromatyczną przekąskę.
Ewa Wachowicz: Tosty francuskie na słono i słodko
angora24.pl 19 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Tosty francuskie na słono i słodko
Powiązane
To mięso jest zdrowsze niż wołowina. Polacy je pomijają
8 godzin temu
Wszystko, co twoje, zostanie przy tobie
10 godzin temu
Polecane
Trzy razy wzywała pogotowie. W końcu na pomoc było za późno
12 godzin temu