Schab od dawna jest bazą wielu tradycyjnych dań w polskiej kuchni, a jego uniwersalność sprawia, iż cieszy się nieustającą popularnością. W Polsce schabowy zaczął pojawiać się masowo dopiero w XIX wieku, częściowo pod wpływem austriackiego Wiener Schnitzla, jednak adaptacja i sposób przygotowania stały się unikatowo polskie. W okresie PRL kotlet schabowy był nie tylko głównym daniem niedzielnych obiadów, ale też symbolem pewnego luksusu – mięso było deficytowe i trudno dostępne, a panierowany plasterek schabu dostarczał „satysfakcji” na talerzu. Ciekawym faktem jest, iż w czasach kryzysu często używano mleka zamiast jajek do panierowania, co było sprytnym sposobem na obejście braku składników.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Schab zapiekany z jabłkami
Powiązane
Święto Dyni w Trzeciewnicy
25 minut temu
Biały mak – wyrafinowany smak i zapach
1 godzina temu
Polecane
Takie jajka są najzdrowsze. Jedz bez strachu o cholesterol
20 godzin temu




![Fit-out sklepów sieciowych: czego nauczyła nas realizacja IKEA w Bielsku-Białej [CASE STUDY BIKSTYL]](https://img.czecho.pl/2025/11/fit_out_sklepow_sieciowych_czego_nauczyla_nas_realizacja_ikea_w_bielsku_bialej_479f.jpg)





