Ewa Wachowicz: Nadmorskie smaki w twojej kuchni. Ryby, które warto włączyć do codziennego menu

styl.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: © 2024 Associated Press


Podróżując, zawsze próbuję lokalnych produktów i potraw. Latem i wczesną jesienią chętnie wybieramy się nad morze. Dzisiaj więc kilka przepisów na nietypowe wykorzystanie ryb w kuchni!

Sycąca kanapka ze śledziem

Ryby kojarzą się nam głównie z morzem, ale można je kupić też w innych częściach kraju. W Polsce najpopularniejszą morską rybą jest śledź. Co powiecie na kanapkę właśnie ze śledziem z mojego przepisu? Do niej sos koperkowy i konfitura z cebuli - pyszne połączenie.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
  • 4 podłużne bułki
  • sos koperkowy
  • konfitura z cebuli
  • pieprz

Konfitura z cebuli:

Reklama
  • 3 cebule czerwone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sos koperkowy:

  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • sól

Zobacz również: Potrawy, które znakomicie wykorzystują smak kurek. Przygotuj w sezonie

Opis przygotowania:

  1. Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
  2. Zrobić sos majonezowy - śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  3. Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.

Domowe śledzie w oleju

Znad morza często przywozimy ryby wędzone lub marynowane w słoiku. Wiecie, iż w prosty sposób możecie zrobić śledzie w oleju samodzielnie i przechowywać je w lodówce przez dłuższy czas? Oto przepis.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych
  • ½ szklanki mleka do namoczenia
  • ½ szklanki oleju lnianego
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

Opis przygotowania:

  1. Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.
  2. Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.
  3. Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.

Zobacz również: O tej porze roku smakują wybornie. Pomogą zapanować nad apetytem

Zupa rybna z żurkiem

Będąc nad morzem zawsze jem zupę rybną. Każda restauracja serwuje nieco inną wersję. Na zupę rybną z żurkiem natknęłam się parę lat temu w Kołobrzegu. Poniżej moja wersja tej zupy.

Składniki:

  • turbot lub inna ryba morska w całości
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • filety z dorsza i łososia
  • 1 szklanka - zakwasu na żur

Do podania:

  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Całą sprawioną rybę włożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić. Przykryć i ugotować rosół.
  2. Wywar przecedzić. Dodać filety z dorsza i łososia - pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić majerankiem. Gotować aż ryby zmiękną.
  3. Wlać lekko rozmieszany zakwas na żur. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi. Udekorować natką pietruszki.

Zobacz również: Nie tylko gofry. 5 prostych pomysłów na wykorzystanie gofrownicy

Panierowany dorsz na sałacie

Na pewno niejednokrotnie zamawialiście panierowanego dorsza z frytkami. Dlaczego by nie odtworzyć tego dania? Tym razem ryba panierowana w płatkach migdałów.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • sałata lodowa i pomidorki koktajlowe do podania

Opis przygotowania:

  1. Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.

Kotlety ziemniaczano-rybne

Na sam koniec przepis dla tych, których trudno przekonać do jedzenia ryb - kotlety ziemniaczano - rybne.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g filetów z dorsza
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • roszponka do podania

DIP

  • 200 g serka topionego
  • 2 łyżki posiekanej chili chipotle
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek wody

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać - tak, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. jeżeli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.

Wprowadzenie nadmorskich smaków do codziennego jadłospisu to doskonały sposób na urozmaicenie diety i korzystanie z bogactwa wartości odżywczych, jakie oferują ryby. Jak sami widzicie propozycji ich wykorzystania nie brakuje!

Idź do oryginalnego materiału