Nie każdy wie, iż w XVIII wieku w Polsce krupnik był traktowany niemal jak danie świąteczne – pojawiał się na stołach z okazji ważnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny. Ponadto w dawnych czasach zupa ta, ze względu na swoje wartości odżywcze, była często podawana żołnierzom, bo dostarczała im energii potrzebnej na długie marsze.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Krupnik z kaszą gryczaną
Powiązane
Nowa jakość wypoczynku przy Krępieckiej
1 godzina temu
Wieluń: dziś spotkanie Klubu Zdrowia
2 godzin temu
Projekcja filmu i spotkanie ze scenografami w Lubsku
3 godzin temu
Polecane
Leki i suplementy wspomagające wątrobę
1 godzina temu
Rower to nie tylko środek transportu.
18 godzin temu
Od czego najbardziej skacze cholesterol?
19 godzin temu
Odżywianie dla zmagających się z insulinoopornością.
21 godzin temu