W Wigilię karp obowiązkowo musi zagościć na moim rodzinnym stole. Historia podawania tej ryby na święta sięga średniowiecza. Wtedy to Kościół wprowadził post, zakazując spożywania mięsa, a karp stał się dozwolonym daniem w tym okresie. Hodowla karpi rozwijała się przy klasztorach, a z biegiem czasu ryba stała się dostępna także dla ubogich, którzy spożywali ją głównie w czasie postu. W XVIII wieku karp zaczął zyskiwać popularność w całej Polsce, stając się jednym z głównych dań wigilijnych. Warto wiedzieć, iż wciąż utrzymuje się tradycja hodowli karpi w specjalnych stawach, szczególnie w Małopolsce i na Śląsku, sięgająca średniowiecza. Karp w polskim menu to nie tylko potrawa, ale także część bogatej historii.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Karp w sosie migdałowym
Powiązane
Jak odblokować sieć w Hello Kitty Island Adventure
4 godzin temu
Nowe przepisy obowiązują w centrum Warszawy
5 godzin temu
Szkolny konkurs MasterChef w Sowiej Woli
8 godzin temu
Polecane
Jak uniknąć zatrucia czadem.
13 godzin temu
Wsparcie bliskich najważniejsze w walce z cukrzycą
14 godzin temu
Ozempic z nowymi wskazaniami w przewlekłej chorobie nerek
15 godzin temu