Elegancka babka migdałowa. Odkryj przepis na wilgotne ciasto ze zmielonych migdałów. Pyszny smakołyk na wielkanocny stół

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/zi3000/zdjęcie ilustracyjne


Babka migdałowa to kolejna odmiana tradycyjnego wypieku na Wielkanoc. Kluczowym składnikiem gwarantującym lekki wypiek jest mąka migdałowa. Wystarczy drobno zmielić migdały, aby uzyskać proszek wykorzystywany do ciasta. Aby babka migdałowa była smaczniejsza, można wcześniej uprażyć migdały. Sprawdź przepis na odświętną babkę migdałową.

Babka migdałowa – przepis na podwieczorek

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Jak zrobić babkę migdałową?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie do mąki trzeba dodać sproszkowane migdały.
  2. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. W trakcie mieszania należy dodawać po jednym żółtku.
  4. Kolejnym krokiem jest dosypanie suchych składników.
  5. Białka jajek trzeba ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki połączyć z resztą składników.
  6. Ciasto na babkę migdałową należy przełożyć do natłuszczonej masłem i do oprószonej bułką tartą keksówki lub formy na babkę wielkanocną.
  7. Babka migdałowa powinna być pieczona przez 50 minut w temperaturze 180° Celsjusza.

Sposób podania

Gotowa babka migdałowa może być oblana lukrem cytrynowym i oprószona uprażonymi płatkami migdałowymi. Na lukrze można też umieścić kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Babkę można także oblać roztopioną czekoladą lub udekorować polewą kakaową. Świetnie sprawdza się najprostsze ozdobienie cukrem pudrem.

Czytaj także: Słodka babka pomarańczowa. Przepis na delikatny i puszysty wypiek dla miłośników cytrusów. Propozycja na poczęstunek dla całej rodziny

Sok cytrynowy do babki

Domowa babka migdałowo-cytrynowa powstanie, gdy do ciasta doda się około 30 ml soku wyciśniętego z cytryny. Dzięki temu babka będzie wilgotniejsza, a kwaśny smak przełamie nadmiar słodkości. Dobrym wyborem będzie też dodatek soku pomarańczowego, który jest słodszy i bardziej wyrazisty w smaku.

Ciasto migdałowe na białkach

Domową babkę migdałową można także zrobić, inspirując się przepisem na angel food cake, czyli anielską babkę. Ten rodzaj babki wykonywany jest na białkach ubitych na sztywną pianę. W tym przepisie część mąki pszennej warto zamienić na migdały. Taka babka migdałowa będzie lekka i puszysta.

Czytaj także: Puszysta babka wielkanocna z mąką ziemniaczaną. Szef kuchni Paweł Suchenek zdradza przepis na delikatny wypiek

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału