Poznaj ekspresowy chlebek bananowy, który zrobisz w 5 minut bez miksera. Gdy go piekę, w całym domu unosi się niesamowity zapach. Jest wilgotny, mięciutki i zawsze się udaje. Smakuje idealnie do kawy, herbaty lub jako słodka przekąska. Zobacz jak gwałtownie w 5 krokach zrobić chlebek bananowy.
Nie wiesz co zrobić z mocno dojrzałych bananów? Chlebek bananowy sprawdzi się idealnie i możemy go piec przez cały rok. W tym przepisie podaję wersję ekspresową, gdzie drożdże zastępuję sodą oczyszczoną. Chlebek znika błyskawicznie, dlatego zwykle robię 2 porcje.
Chlebek bananowy (banana bread) wykonasz w 5 minut.
Czas pieczenia: 50 minut.
Kaloryczność: 220 kcal w 100 g.
Ekspresowy chlebek bananowy – składniki.
Szklanka to pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny oczywiście być w temperaturze pokojowej.
Podane proporcje są na keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm.
- 250 g miąższu dojrzałych bananów (3 – 4 średnie sztuki, waga podana bez skórek)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (około 1,5 szklanki)
- 80 g cukru pudru (około pół szklanki)
- 70 g masła (niecałe 1/3 kostki) ciepłego w temperaturze pokojowej
- 1 jajko (średnie o rozmiarze L)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo na wierzch:
- 1 banan przekrojony w poprzek
- łyżka soku z cytryny
Czasami do masy ciasta dodaję łyżkę kakao. Możesz także dodać pół łyżeczki cynamonu, jeżeli lubisz. Do chlebka możesz również dodać do wyboru jeden z dodatków np: 30 g posiekanych orzechów włoskich, 30 g wiórek kokosowych, 30 g prażonych migdałów lub 25 g rodzynek.
Sposób wykonania ekspresowego chlebka bananowego.
Zobacz także:
chleb żytni na zakwasie
Ekspresowe bułki śniadaniowe
Do przygotowania ekspresowego chleba bananowego potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, widelca, keksówki o wymiarze 9 x 20 cm oraz piekarnika.
Krok 1. Do miski wrzucam obrane ze skórki, mocno dojrzałe banany z ciemnymi przebarwieniami. Dodaję także ciepłe masło. dzięki widelca rozgniatam i łączę składniki.
Krok 2. Następnie wbijam jajko, wsypuję cukier i szczyptę soli. Wszystko mieszam widelcem.
Krok 3. Na koniec wsypuję mąkę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej. Całość mieszam przez chwilę, aż połączą się składniki. W tym momencie możesz także dodać wymienione w składnikach ulubione dodatki i wymieszać.
Krok 4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o rozmiarze 9 x 20 cm wyścielam papierem do pieczenia. Przekładam wymieszaną masą bananową i oczywiście wyrównuję wierzch. Na wierzch kładę 2 połówki banana, skropione łyżką soku z cytryny.
Krok 5. Keksówkę wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 55 – 60 minut bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Pod koniec sprawdzam, czy chlebek bananowy jest już ładnie zarumieniony. Możesz także wspomóc się metodą tzw. „suchego patyczka”, gdyż każdy piekarnik ma inny czas pieczenia. W tym celu uchylam delikatnie drzwiczki piekarnika i wbijam patyczek w ciasto. jeżeli po wyjęciu jest suchy, wyjmuję chlebek z piekarnika. Podczas pieczenia, w całym domu unosi się przyjemny zapach.
Po upieczeniu, wyjmuję chlebek z piekarnika i pozostawiam przez 10 minut w formie do ostygnięcia. Następnie wyjmuję z formy, usuwam papier do pieczenia i układam na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ekspresowy chlebek bananowy jest już gotowy. Przechowuję go w szczelnym pojemniku lub woreczku śniadaniowym do 3 dni. Chlebek bananowy możesz także zamrozić. Życzę smacznego!