Ekspresowe pączki drożdżowe
Przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 paczka suchych drożdży (7 g),
- szczypta soli.
Do obtoczenia:
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym
Do smażenia:
- 2 szklanki oleju rzepakowego
quiz
Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?
Jak zrobić ekspresowe pączki drożdżowe?
Sposób przygotowania:
- Mleko delikatnie podgrzej – temperatura jest odpowiednia, jeżeli wkładając do mleka palec, poczujesz przyjemne ciepło, ale nie gorąco.
- Do mleka dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Do mleka z drożdżami dodaj mąkę i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki, nakładając ciasto łyżką zamoczoną w rozgrzanym oleju.
- Usmażone pączki obtocz drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pączki to instytucja. Delikatne, puszyste, niezbyt słodkie, ale kuszące zniewalającym zapachem. W żadnej cukierni nie znalazłam dotąd tak pysznych, jak te, które robi moja mama. Moim zdaniem są najlepsze. Koniec świętowania Bożego Narodzenia natychmiast osładzamy górą puszystych pączków pełnych domowej konfitury z maminej kuchni. I wszystkie noworoczne postanowienia, by w końcu przejść na dietę, biorą w łeb. Jak karnawał to karnawał.