Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasia Nowicka


Puszyste, rozpływające się w ustach, umiarkowanie słodkie i lekkie jak piórko. Szybkie pączki, które zrobicie niemal bez wysiłku. Przepis dla wielbicieli karnawałowych wypieków, którzy nie mają nadmiaru czasu. Pyszne i uroczo niedoskonałe ekspresowe pączki na tłusty czwartek. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

Ekspresowe pączki drożdżowe

Przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g),
  • szczypta soli.

Do obtoczenia:

  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Do smażenia:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego
quiz Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?

Jak zrobić ekspresowe pączki drożdżowe?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko delikatnie podgrzej – temperatura jest odpowiednia, jeżeli wkładając do mleka palec, poczujesz przyjemne ciepło, ale nie gorąco.
  2. Do mleka dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  3. Do mleka z drożdżami dodaj mąkę i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki, nakładając ciasto łyżką zamoczoną w rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone pączki obtocz drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Pączki to instytucja. Delikatne, puszyste, niezbyt słodkie, ale kuszące zniewalającym zapachem. W żadnej cukierni nie znalazłam dotąd tak pysznych, jak te, które robi moja mama. Moim zdaniem są najlepsze. Koniec świętowania Bożego Narodzenia natychmiast osładzamy górą puszystych pączków pełnych domowej konfitury z maminej kuchni. I wszystkie noworoczne postanowienia, by w końcu przejść na dietę, biorą w łeb. Jak karnawał to karnawał.

Idź do oryginalnego materiału