Ekspresowe oponki serowe

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj sprawdzony przepis mojej babci na ekspresowe oponki serowe. Są pyszne: chrupiące na zewnątrz, pulchne i miękkie w środku. Trudno powstrzymać się przed kolejną sztuką. Ekspresowe oponki wykonasz w kilkanaście minut.

Składniki na oponki serowe:

Z podanych składników otrzymasz około 35 – 40 sztuk oponek serowych.

  • pół kilograma mąki pszennej (tortowej typ 500)
  • pół kilograma twarogu półtłustego lub tłustego w kostce
  • 200g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 16g domowego cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia np olej słonecznikowy (około 1 litra) lub smalec (około 1 kilograma)
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu
  • cukier puder do dekoracji

Zobacz jak zrobić ekspresowe oponki serowe.

Zobacz jak krok po kroku wykonać pyszne oponki serowe z najlepszego przepisu mojej babci. Ekspresowe oponki wykonasz w kilkanaście minut. Do ich wykonania będziesz potrzebować: miski do ciasta, miksera, stolnicy lub blatu, wałka, kubka do wycinania okręgów, kieliszka do wycinania dziurek, szerokiego garnka do smażenia oraz szczypce lub cedzaka do wyławiania oponek.

Krok 1. Przygotowuję ciasto na oponki.

Twaróg przeciskam 2 – 3-krotnie przez praskę lub mielą na maszynce, aby nabrał gładkiej i jednolitej konsystencji. Najlepszy jest zmielony twardy twaróg półtłusty lub tłusty, który nie jest kwaśny.

Oddzielam żółtka od białek. Do miski wbijam żółtka, wsypuję cukier i ucieram mikserem przez kilka minut. Dodaję zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, wsypuję mąkę z sodą oczyszczoną i dodaję śmietanę. Wszystko mieszam dzięki rąk do czasu, aż uzyskam jednolite, gęste i gładkie ciasto. Pod koniec mieszania dodaję ocet i całość mieszam ze sobą.

Krok 2. Przygotowuję oponki.

Na stolnicy podsypuję mąkę. Ciasto lekko oprószam mąką i dzielę na mniejsze części. Część ciasta rozpłaszczam ręką i wałkuję na placki o grubości około 1cm. Co jakiś czas podsypuję na stolnicy mąkę, ponieważ ciasto jest lekko lepkie. Za pomocą kubka wycinam kulka.

Po ich wycięciu dzięki kieliszka wycinam dziurki w środku. W czynności tej zastępuje mnie dzieci, które uwielbiają wspólne prace w kuchni :-).


Z wyciętych małych kuleczek możesz usmażyć mini pączusie lub ze skrawkami po wycięciach, połączyć z ciastem w celu ponownego wykorzystania. Ja część kuleczek łączę z ciastem, a część smażę, ponieważ moje dzieci uwielbiają te mini pączusie. Tak przygotowaną serię oponek serowych smażę na gorącym oleju. Czynność powtarzam dla pozostałych części ciasta.

Krok 3. Smażę oponki serowe.

W między czasie podczas wałkowania i wykrawania oponek, podgrzewam olej do smażenia. Do szerokiego garnka wlewam około1 litra oleju do smażenia oraz około 30 ml spirytusu lub wódki i podgrzewam na średnim ogniu do około 175 stopni C. Olej musi być z pewnością dobrze rozgrzany, w przeciwnym razie oponki nasiąkłyby tłuszczem. Niektórzy dodają spirytus lub wódkę do ciasta – oczywiście możesz tak zrobić, ja w tym przepisie dodaję do oleju przed podgrzaniem. Dzięki temu oponki przede wszystkim nie będą chłonąć tłuszczu.
Za pomocą kawałka ciasta lub kułeczka ze środka sprawdzam czy olej jest już dobrze rozgrzany.

Jeśli po wrzuceniu, wypływa na wierzch, skwierczy i wylatują z niego pęcherzyki powietrza, to znaczy, iż można już partiami wrzucać przygotowane oponki. W moim średniej wielkości garnku wchodziły podczas smażenia 4 oponki.

Nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta, gdyż oponki pięknie rosną podczas smażenia.

Oponki dzięki ręki delikatnie wkładam do rozgrzanego oleju. Po chwili oponki wypływają na wierzch i rumienią się. Gdy pierwsza strona się zarumieni, to dzięki np widelca przewracam na druga stronę. Smażę z obu stron na rumiano po około 1 minut na każdą stronę. Jeśli oponki smażą się szybciej niż 1 minutę, to zmniejszam ogień, jeżeli za wolno to zwiększam ogień. Wyciągam dzięki widelca, cedzaka lub szczypiec i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu odstawiam na tackę, układając jak na zdjęciu.

Czynność powtarzam dla wszystkich oponek. Z pewnością dobrze mieć pomocników podczas wycinania i smażenia oponek. Dzięki pomocy dzieci przygotowuję i smażę oponki serowe w ekspresowym tempie.

Polecam także:

Pączki z mascarpone

Szybkie pączki w 5 minut z serkiem homogenizowanym

Studzę oponki i oprószam cukrem pudrem.

Po ostygnięciu, lekko ciepłe oponki serowe posypuję cukrem pudrem do dekoracji. Czasami dla urozmaicenia smaku i koloru, łączę cukier puder z cynamonem. Możesz oczywiście polać lukrem, ale pudrem jest szybciej. Oponki najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Na drugi dzień także chętnie po nie sięgniesz.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne oponki serowe i udostępniania dalej 🙂

Podziel się w komentarzu swoją opinią na temat moich oponek serowych. Inni użytkownicy będą wiedzieć czy warto je zrobić 🙂

Idź do oryginalnego materiału