Następnym razem, kiedy z braku innego pomysłu na poczęstunek dla gości chwycisz za telefon w celu zamówienia pizzy, przypomnij sobie ten przepis. Jest banalny w przygotowaniu, a zaskoczysz nim dosłownie wszystkich. Pizza bez użycia mąki? Bardzo prosimy! Rzuć okiem na recepturę i sam zobacz, jak się to robi.
Można śmiało powiedzieć, iż pizza, a adekwatnie miłość do niej, krąży we krwi Polaków nie mniej niż u Włochów. Spostrzegawczy restauratorzy zauważyli, iż pizzerie były w zasadzie jedynymi kulinarnymi punktami, które przetrwały pandemię bez większego szwanku. Sprawnie wykonana dostawa wystarczy bowiem do tego, iż pizza na wynos smakuje niemal równie dobrze, co spożywana w lokalu. Pytanie brzmi tylko: po co w ogóle pizzę zamawiać, skoro można przygotować ją w domu?
Pizza bez drożdży – Pyszności; foto: Canva
Przepisów na włoski placek nie brakuje i idziemy o zakład, iż każdy z czytających ten artykuł chociaż raz w życiu przygotował domową pizzę od A do Z. A skoro tak, to teraz zachęcamy do pójścia jeszcze o krok dalej i upieczenie bezdrożdżowej pizzy z przepisu poniżej. Powiedzieć, iż ta receptura jest wyjątkowa, to nie powiedzieć nic. A zresztą: sam zobacz!
„Tarta” pizza bez drożdży
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 200 g mąki
- 150 g sera w kostce
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj — najlepiej na tarce do julienne, ewentualnie na średnich oczkach zwykłej tarki. Te pierwsze zalej wodą i odstaw na 10 minut, po czym dokładnie je odsącz. Obraną cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę pokrój w paski. Ser zetrzyj. Składniki już przygotowane — teraz można przemienić je w pyszną pizzę.
Ta pizza zaskoczy wszystkich – Pyszności; foto: YouTube: Hausgemachte Rezepte
Posiekaną cebulę podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy będzie już smakowicie zeszklona, dodaj do niej startą marchew i paprykę. Podsmażaj kilka minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa wymieszaj teraz ze startymi ziemniakami i szczypiorkiem.
Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia wymieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ten mix dopraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu, a następnie przelej go do zmieszanych warzyw. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na 10 minut przed wyjęciem pizzy z pieca posyp placek serem. Buon appetito!
A może jednak wolisz coś bardziej klasycznego?