Dziczyzna jest mięsem, które nie gości na co dzień na naszych stołach. Jest raczej produktem rzadziej spotykanym, wręcz luksusowym, ale też coraz bardziej docenianym ze względu na swój naturalny i nieprzetworzony charakter. Jednym z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych rodzajów dziczyzny jest sarnina. Jakie to mięso i jak je przygotować?
Czym charakteryzuje się mięso z sarny?
Najbardziej cenione jest mięso z młodych osobników i koźląt, ale spożywane jest również to pochodzące od starszej zwierzyny. Sarnina ma ciemno-czerwony kolor, jest chuda, ma krótkie włókna i nie posiada twardych ścięgien. W smaku jest delikatna z lekko słodkimi i leśnymi nutami.
Co ciekawe, mięso z sarny jest najbardziej soczyste spośród wszystkich mięs zwierząt łownych. Jego smak zależy od pory roku. Wiosną ma ono nuty korzenne, latem jest bardzo wyraziste, a jesienią znajdziemy w nim orzechowy posmak.
Sarnina zawiera śladowe ilości tłuszczu i cholesterolu. Bogata jest za to w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Ma również bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych.
Sarnina – jak ją przygotować?
Brak twardych ścięgien w mięsie sarny, jego wyjątkowa wilgotność, miękkość i smak sprawiają, iż jest ono produktem spożywczym bardzo przyjemnym w przygotowywaniu i spożywaniu.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Sarnina nadaje się do każdej obróbki termicznej. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, grillować. Warto jedynie pamiętać, by mięso przedtem odpowiednio skruszało. W tym celu należy umieścić je w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa pochodzącego ze starszych osobników.
Potem najlepiej jest mięso zamarynować w czerwonym albo białym winie z dodatkiem octu winnego i przypraw, takich jak rozmaryn, majeranek, tymianek. Nie stosujemy do przyrządzania sarniny ostrych i mocnych egzotycznych przypraw. Mogłyby one zabić wyjątkowy smak mięsa. Nie ma konieczności wkładania w marynatę mięs z młodej zwierzyny oraz mięsa przeznaczonego na pieczeń.
Sarnina – z czym to się je?
Jako iż mięso z sarny można poddawać każdemu rodzajowi obróbki termicznej, z powodzeniem może ono zastąpić każdy inny rodzaj mięsa. Świetnie smakują steki i zrazy z sarniny. Doskonale sprawdza się ona również w gulaszu z dodatkiem grzybów i dużej ilości warzyw – szczególnie korzennych.
Warto pomyśleć nad przygotowaniem z mięsa pasztetu albo farszu do pierogów. Okazuje się, iż z sarny bardzo smaczny jest również bulion. Z kolei pieczeń z udźca może stanowić podstawę wykwintnego obiadu.
Mięso z sarny, bez względu na to, pod jaką postacią będzie podane, najlepiej komponuje się musem z owoców leśnych (malin, jeżyn, jagód), żurawiny, śliwek lub jabłek oraz z grzybami i czerwonym winem (zarówno jako bazą do sosów, jak i lampką wypitą do obiadu na lepsze trawienie).
Dania z sarniny można podawać z ziemniakami lub dowolnymi kaszami, z kopytkami czy też z kluskami śląskimi. Pasują one również do pieczywa – szczególnie tego na zakwasie.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Sarnina pieczona na winie – przepis
Jedną z najsmaczniejszych części sarniny jest comber. Można przyrządzić z niego znakomitą pieczeń w winie, a przepis nie jest choćby skomplikowany. Chcecie zaskoczyć swoich bliskich?
Składniki:
- 1 kg combra z sarny,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- 10 owoców jałowca,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 ml czerwonego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jagody jałowca oraz rozmaryn miażdżymy w moździerzu. Dodajemy sól i pieprz. Mieszanką posypujemy comber. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso w całym kawałku. Przekładamy je do brytfanny. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek oraz niewielką ilość wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez pół godziny. Następnie sos z pieczenia przelewamy na patelnię. Dodajemy do niego wino i masło. Podgrzewamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Sos podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Comber kroimy w plastry i podajemy polany sosem.
Autor: Halina Basek
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku: