Eggs

art-fashion-blog.blogspot.com 9 lat temu






























Ostatnio zdałam sobie sprawę, jak dużą wagę przywiązuję do tego, co jem. Chciałabym zacząć dzielić się z Wami ciekawymi informacjami, inspirującymi pomysłami oraz zdrowymi przepisami. Gotowanie nie jest moją pasją, ale zależy mi na zdrowym i świadomym odżywianiu się. Wiem, jak wielki wpływ ma ono na całokształt naszego życia.

Zacznę od jednego z bardziej popularnych produktów - jajek. Są one przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym te niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować w odpowiednich ilościach. Są przy tym niskokaloryczne. Jajka to również bogate źródło witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. W żółtku znajduje się luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Smak oraz wartość odżywcza jajek wynikają ze sposobu karmienia kur. Co z tego, iż zjemy „zdrowy” produkt, kiedy jest on pełen hormonów i innych szkodliwych substancji? choćby jajka ekologiczne nie dają nam pełnej gwarancji. Tylko tzw. jajka zerówki z oznaczeniem 0PL (0 - produkcja ekologiczna, PL- kraj pochodzenia) gwarantują nam najwyższe normy. jeżeli nie mamy na jajku takiej pieczątki, nie wiemy, co jemy, bez względu na to, co obiecuje producent. Jajka zerówki są odrobinę mniejsze, i - oczywiście - droższe niż zwykłe jajka. zwykle dostępne są na lokalnych bazarach, nie kupicie ich w wielkich supermarketach.



Recently I’ve realised how much I care about what I eat. I’d like to start sharing interesting facts, inspiring ideas and healthy recipes with you. Cooking is not my passion, but I do care about healthy and conscious diet. I'm aware of the influence it has on our lives.

I’ll start with one of the most popular products – eggs. They are the source of complete protein that is easily assimilated by human organism. It’s a reference protein, which means that it contains all the amino acids, including those that our organisms are not able to produce themselves in sufficient amount. Additionally, eggs are low-calorie. They are a rich source of vitamins A, E, D, K, B2 and B12, pantothenic acid and mineral elements: phosphorus, potassium, calcium, iron and magnesium. The yolk contains lutein which protects the eyes from the harmful UVA and UVB radiation, prevents from macula degeneration and improves the vision.

The taste and nutritional value of eggs are the result of what the hens are fed with. So what if we eat a “healthy” product while it’s full of hormones and other harmful substances? Even the green eggs don’t equal the healthy eggs. Only the so-called ”zero eggs” with 0PL stamp (0 – organic production, PL – country of origin) are the guarantee of the highest standards. If an egg doesn’t have such a stamp on the shell, we don’t actually know what it is, regardless of the quality assurance from the manufacturer. The “zero eggs” are a bit smaller, and – obviously – more expensive than the regular ones. Usually, they are available at local markets – you won’t find them in big supermarkets.






Idź do oryginalnego materiału