E dodatki czy takie szkodliwe?

dietetykaga.pl 1 rok temu

Będąc na codziennych spożywczych zakupach, niejednokrotnie możemy mieć problem z wyborem zdrowego produktu, który jest najbardziej naturalny i zawiera jak najmniej konserwantów i innych sztuczności. Niemalże każdy z nich zawiera w swoim składzie mnóstwo E dodatków. Przyjrzyjmy się im z bliska, co to takiego. Czy wszystkie E dodatki są szkodliwe dla naszego zdrowia?

E dodatki co to jest?

E dodatki to chemiczne składniki, substancje dodatkowe dodawane do żywności w celu poprawienia ich smaku, wyglądu, przedłużenia terminu ważności. Listę tych wszystkich “E” ustalił Komitet Naukowy Technologii Żywności, a warunki ich używania określono w dyrektywach unijnych. Dopuszczenie ich na rynek spożywczy oznacza tylko to, iż nie zagrażają naszemu zdrowiu. Jednak wiele z nich jest szkodliwa dla pewnej grupy konsumentów, między innymi dla dzieci, alergików czy astmatyków.

Grupy E dodatków

Umieszczone przy literce “E” liczby pokazują, do której grupy zaliczono dany dodatek:

  • E100-E199 BARWNIKI

To najbardziej naturalne składniki, czyli w dużej mierze naturalne barwniki poprawiające walory estetyczne żywności np. E 100 (kurkumina) naturalny żółty barwnik, uważany za nieszkodliwy. Jednak jak wszystko spożywane w nadmiarze może być groźny, ponieważ powoduje nadprodukcję wydzielanej żółci.

Inne naturalne i nieszkodliwe barwniki to np. E 101 (ryboflawina), E140 (chlorofile) , E150a (karmel naturalny), E160a (beta-karoten- barwnik marchwi), E 160c (kapsantyna-ekstrakt z papryki) itd.

Wśród naturalnych barwników są i takie, które mogą szkodzić : E174(srebro) i E175(złoto). Dopuszczone są jedynie do dekoracji cukierków, pralinek i czekoladek.

  • E200-E299 KONSERWANTY

To te substancje, które znacznie wydłużają terminy ważności produktów spożywczych, zabezpieczając je przed powstaniem pleśni, grzybów i bakterii. np. E 211(benzoesan sodu)-występuje w dżemach, marmoladach, sosach; E 220(dwutlenek siarki)-w sokach owocowych, winach, koncentratach; E249 (azotyn potasu)-częsty dodatek do wędlin.

  • E 300-E399 PRZECIWUTLENIACZE I REGULATORY KWASOWOŚCI

Ich rolą jest polepszanie smaku i ochrona przed zepsuciem żywności. np. E300(witamina C)-nieszkodliwy regulator kwasowości; E322(lecytyna) nieszkodliwy dodatek występujący w olejach roślinnych, majonezach, żółtkach jaj; E320(butylohydroksyanizol -BHA) szkodliwy dodatek występujący m.in. w chipsach.

  • E400-E499 EMULGATORY, ŚRODKI SPULCHNIAJĄCE, ŻELUJĄCE ITP.

Grupa ta odpowiada za prawidłową konsystencję żywności, dodawana do gotowych zup, sosów, past, kremów, lodów. np. E406(agar)-dodawany do ketchupów, sosów i otrzymany z czerwonych alg morskich; E412(guar)-w kisielach, sosach, naturalny uzyskiwany z drzewa indyjskiego guarowego; E420(sorbitol)- szkodliwa substancja słodząca mogąca wywołać biegunkę.

  • E500-E599 ŚRODKI POMOCNICZE

Te dodatki znajdziemy głównie w produktach sypkich: mące, soli, gotowych ciastach w proszku. Zadaniem ich jest zapobieganie zbrylaniu substancji np. E553b(talk), E570(kwasy tłuszczowe), E508(chlorek potasu).

  • E600-E-699 WZMACNIACZE SMAKU

Rolą ich jest pogłębienie smaku, ale nie zmienienie go. Nierzadko są jednak używane w nadmiarze, głównie w zupkach chińskich, kostkach rosołowych i przyprawach. np.: E 620(kwas glutaminowy),
E 640(glicyna), E 621(glutaminian sodu).

  • E700 ANTYBIOTYKI

Ta grupa to niezwykle rzadko dodawane dodatki, których jest mało: E710(Spiramycyna)-stosowana w leczeniu toksoplazmozy i listeriozy; E713(Tylozyna) antybiotyk podawany kurom, trzodzie chlewnej w postaci białego lub żółtego proszku.

  • E900-E999 ŚRODKI SŁODZĄCE, NABŁYSZCZAJĄCE I INNE

Znajdziemy tu: słodziki np. E 901(wosk pszczeli), E 951(aspartan); gazy używane do pakowania np. E938(argon); środki przeciwspieniające np. E 900(polisiloksan).

  • E1000-E1999 STABILIZATORY, KONSERWANTY, ZAGĘSTNIKI I INNE

To skrobie z kukurydzy, pszenicy, ziemniaków, manioku czy ryżu modyfikowane dzięki m. in. kwasów i zasad. Zagęszczają i wiążą składniki np. w śmietanach, sosach warzywno-mięsnych, ketchupach.

Czytajmy skład produktu

Bądźmy świadomymi konsumentami, zwracajmy uwagę na to co kupujemy i koniecznie czytajmy etykiety. Ograniczmy do minimum spożywanie produktów zawierających “E” dodatki, gdyż zbyt duże ich spożycie może spowodować problemy trawienne, alergie pokarmowe, otyłość czy inne choroby. Inwestujmy w produkty dobrej jakości zawierające jak najmniej szkodliwych dodatków, a z pewnością będziemy cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

W artykule korzystałam ze strony: http://zatrzymaj-zdrowie.blogspot.com
Idź do oryginalnego materiału