„Będzie dzisiaj pieczarkowo, kapuściano i ziemniaczano” – zapowiedział swój odcinek Tomasz Strzelczyk, po czym pokazał, jak przyrządza pewną doskonale znaną ci potrawę, ale w nieco innym wydaniu. Zobacz przepis na staropolskie gołąbki od Tomasza Strzelczyka i poznaj nową (a adekwatnie to starą) wersję tego dania.
O tym, od jak dawna gołąbki są przyrządzane w Polsce, pisaliśmy już na przykład tutaj. A jak poszło Strzelczykowi odtworzenie tej tradycyjnej potrawy? Starodawna receptura na gołąbki, którą się pochwalił, nie zakłada użycia do tego popularnego dania ani mięsa, ani pomidorów, ani ryżu. Pojawiają się w niej za to grzyby, cebula i… ziemniaki.
My jesteśmy spokojni o wykonanie. Tomasz Strzelczyk należy do tych kucharzy, którzy na swoim fachu znają się jak mało kto, a jego przekaz jest zawsze jasny i klarowny. Tak jest również w przypadku jego staropolskich gołąbków. Nie zwlekajmy więc i pokażmy, jak się prezentują.
Staropolskie gołąbki od Strzelczyka – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Staropolskie gołąbki od Strzelczyka
Składniki:
Farsz:
- 1 mała główka kapusty
- 1,5 kg ziemniaków (po obraniu)
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos:
- 350 g pieczarek
- 150 ml bulionu
- 2 cebule
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- świeży tymianek
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb, a następnie sparz ją w dużym garnku z gotującą się wodą pod przykryciem. Powinno to zająć około 10 minut. Kiedy liście będą już miękkie, zdejmij je z kapusty i przełóż na talerz.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Pieczarki oczyść i również zetrzyj — tym razem na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki, a po kilku minutach ziemniaki. Całość podsmaż, ostudź i dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Staropolskie gołąbki od Strzelczyka – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Teraz wyłóż dno naczynia żaroodpornego liśćmi kapusty. W pozostałe zawiń przygotowany farsz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie zabierz się za sos.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i smaż kilka minut. Teraz wlej do tych składników bulion i śmietankę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i smaż do odparowania i zgęstnienia sosu. Następnie zalej nim przygotowane gołąbki. Całość piecz 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Rzuć też okiem na ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.