Dziś już nikt nie robi takich gołąbków. Strzelczyk odtworzył staropolski przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Staropolskie gołąbki od Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA


„Będzie dzisiaj pieczarkowo, kapuściano i ziemniaczano” – zapowiedział swój odcinek Tomasz Strzelczyk, po czym pokazał, jak przyrządza pewną doskonale znaną ci potrawę, ale w nieco innym wydaniu. Zobacz przepis na staropolskie gołąbki od Tomasza Strzelczyka i poznaj nową (a adekwatnie to starą) wersję tego dania.

O tym, od jak dawna gołąbki są przyrządzane w Polsce, pisaliśmy już na przykład tutaj. A jak poszło Strzelczykowi odtworzenie tej tradycyjnej potrawy? Starodawna receptura na gołąbki, którą się pochwalił, nie zakłada użycia do tego popularnego dania ani mięsa, ani pomidorów, ani ryżu. Pojawiają się w niej za to grzyby, cebula i… ziemniaki.

My jesteśmy spokojni o wykonanie. Tomasz Strzelczyk należy do tych kucharzy, którzy na swoim fachu znają się jak mało kto, a jego przekaz jest zawsze jasny i klarowny. Tak jest również w przypadku jego staropolskich gołąbków. Nie zwlekajmy więc i pokażmy, jak się prezentują.

Staropolskie gołąbki od Strzelczyka – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Staropolskie gołąbki od Strzelczyka

Składniki:

Farsz:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 350 g pieczarek
  • 150 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • świeży tymianek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z kapusty wytnij głąb, a następnie sparz ją w dużym garnku z gotującą się wodą pod przykryciem. Powinno to zająć około 10 minut. Kiedy liście będą już miękkie, zdejmij je z kapusty i przełóż na talerz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Pieczarki oczyść i również zetrzyj — tym razem na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki, a po kilku minutach ziemniaki. Całość podsmaż, ostudź i dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Staropolskie gołąbki od Strzelczyka – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Teraz wyłóż dno naczynia żaroodpornego liśćmi kapusty. W pozostałe zawiń przygotowany farsz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie zabierz się za sos.

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i smaż kilka minut. Teraz wlej do tych składników bulion i śmietankę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i smaż do odparowania i zgęstnienia sosu. Następnie zalej nim przygotowane gołąbki. Całość piecz 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału