Jaka jest najpopularniejsza kuchnia na całym świecie? Bez wątpienia będzie to kuchnia włoska. Ten sukces jest spowodowany przede wszystkim prostotą przygotowania dań i recepturami, które są oparte na tradycyjnych i tanich produktach. Najważniejszy w tym wszystkim jest jednak smak dań kuchni włoskiej. Te znane potrawy chętnie przygotowuje się również w Polsce, a restauracje z kuchnią włoską powstają, jak grzyby po deszczu.
Nie ulega żadnej wątpliwości, iż Włosi opracowali do perfekcji wszystkie te dania, które przygotowuje się na bazie makaronu, pomidorów czy oliwy z oliwek. Połączenie prostych i popularnych składników stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Włoskie receptury zyskują szerokie grono wielbicieli, głównie za sprawą szybkich metod przygotowania potraw, które uchodzą jednocześnie za te najlepsze na świecie. A czy wiesz, jakie są najpopularniejsze dania kuchni włoskiej i które przepisy warto wypróbować w swoim domu?
Kuchnia włoska – z czego wynika jej popularność?
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego kuchnia w stylu włoskim ma aż tak szerokie grono wielbicieli, to wiedz, iż słynie ona z bogactwa smaku i aromatu. Zastosowanie świeżych składników, takich jak owoce, warzywa, zioła i przyprawy, nadaje potrawom intensywność smaku. Włoscy kucharze często korzystają z prostych, ale wysokojakościowych potraw, które pozwalają na zachowanie naturalnych walorów smakowych. A czy wiesz, iż dania kuchni włoskiej mają też swoje święto, które obchodzimy każdego roku w dniu 17 stycznia?
Spaghetti na talerzu – Pyszności; Fot. Canva
Niemal każde danie kuchni włoskiej ma swoją unikalną recepturę. Każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy, składniki i techniki gotowania, co sprawia, iż włoska kuchnia jest niezwykle różnorodna. Od aromatycznej kuchni toskańskiej po wyrafinowane dania z Półwyspu Apenińskiego. Wiele tradycyjnych włoskich dań opiera się na kilku podstawowych składnikach, które są starannie dobrane i przygotowywane. Kuchnia włoska jest również łatwa do zaadaptowania w różnych państwach, dlatego tak dużo otwiera się restauracji z kuchnią włoską.
Sprawdź też: Włoska kanapka na ciepło z szynką i serem w wydaniu XXL
Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – co najczęściej serwuje kuchnia włoska?
Jakie jest twoje pierwsze skojarzenie, gdy słyszysz „kuchnia włoska”? Z pewnością będzie to pizza, lasagne bądź makaron z oliwą. Ale to również wiele innych ciekawych dań, które warto spożywać każdego dnia, na śniadanie, obiad czy kolację i to nie tylko podczas Dnia Kuchni Włoskiej.
Dania kuchni włoskiej
To bogactwo smaku i wysokiej jakości składniki, które połączone tworzą tak wyjątkowe potrawy, jak:
- pizza – tradycyjna włoska pizza ma cienkie, chrupiące ciasto, wypiekane w gorącym piecu; najpopularniejsze rodzaje pizzy to margherita (z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią) oraz różne warianty z dodatkami, takimi jak salami, pieczarki, szynka czy owoce morza; włoska pizza wyróżnia się małą ilością składników, a największym grzechem jest używania ananasa, którego próżno szukać we włoskiej pizzerii;
- risotto – to kremowy ryż gotowany na bulionie – najpopularniejsze jest risotto alla Milanese, które przygotowuje się z szafranem, cebulą, białym winem i parmezanem; często podaje się je jako danie główne;
- spaghetti bolognese – to klasyczny włoski sos mięsny, serwowany z makaronem spaghetti; składa się z mielonego mięsa (najczęściej wołowego), cebuli, marchwi, selera, pomidorów, bazylii i innych przypraw;
- lasagne – to warstwowe danie zapiekane, składające się z płatów makaronu lasagne, mięsnego sosu Bolognese, beszamelu i sera; jest to sycące i smaczne danie, które zdobyło popularność na całym świecie;
- ossobuco – to tradycyjne danie z Mediolanu, które składa się z duszonej cielęcej kostki na kości z warzywami, winem i bulionem; ossobuco zwykle podaje się z gremolatą (mieszanka startej skórki cytrynowej, czosnku i natki pietruszki) i risotto alla Milanese;
- ravioli – to małe pierożki z nadzieniem, zwykle serowym lub mięsnym; gotuje się je, smaży lub piecze, a następnie podaje z sosem pomidorowym, masłem szałwiowym lub innymi sosami;
- tiramisu – to deser, który zdobył światową popularność; składa się z warstw namoczonych w kawie biszkoptów lub paluszków La Sennza, przełożonych kremem mascarpone i posypanych kakao; to sycące, kremowe i pyszne ciasto;
- prosciutto – długo dojrzewająca szynka wieprzowa jest prawdziwym rarytasem, który cieszy się ogromnym uznaniem wśród smakoszy; osoby o wyrafinowanym podniebieniu są w stanie zapłacić spore sumy za ten rodzaj wędliny, a jej wygórowana cena wynika z niezwykłego sposobu karmienia świń; zwierzęta mają specjalną dietę, w której znajdują się między innymi świeże zioła, żołędzie, kasztany i oliwki; to wszystko ma wpływ na wyjątkowy smak i aromat mięsa;
- caponata – to danie z Sycylii i rodzaj potrawki, którą przygotowuje się na bazie bakłażana, cukinii i selera naciowego; caponata jest pysznym, aromatycznym daniem, które jest gotowane w przecierze pomidorowym, nadając mu głęboki smak; dodatkowo, do dania dodaje się ocet i kapary, które dodają wyrazistości i pikantności.
Kuchnia włoska przepisy – co warto przygotować na obiad dla rodziny?
Jak widzisz, kuchnia włoska oferuje wiele wyjątkowych dań. jeżeli zależy ci na tym, by wprowadzić włoski klimat w swoim domu, to poznaj przepis na kurczaka po toskańsku z gnocchi z fasoli. Zobacz, jakie to smaczne i proste.
Składniki:
- 100 g szpinaku w liściach
- puszka białej fasoli
- 500 g piersi z kurczaka
- 125 ml śmietanki 30 proc.
- 50 g sera parmezan
- 30 ml oliwy
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- żółtko
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- pół szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku.
Gnocchi – Pyszności; Foto Canva.com
Sposób przygotowania:
- Pokrój piersi z kurczaka wzdłuż na pół. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę – czosnkiem.
- Podsmaż kurczaka na oliwie do uzyskania złotego koloru.
- Zmiksuj fasolę z żółtkiem i mąką na gładką masę. Oprósz lekko mąką i uformuj wałeczek.
- Pokrój wałeczek na kawałki, przypominające kopytka. Gotuj gnocchi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
- Zalej kurczaka śmietanką i niewielką ilością wody. Dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory. Gotuj przez około 7 minut i dodaj przyprawy. Podaj z gnocchi z fasoli. Całość posyp parmezanem. Smacznego!