Dzień Gminy Długosiodło. Muzyczne i kulinarne świętowanie

wdi24.pl 2 tygodni temu

Park w Długosiodle był miejscem obchodów Dnia Gminy 18 sierpnia. Partnerem wydarzenia był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – organizator I etapu Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tego dnia reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Jury konkursowe w składzie: Małgorzata Borkowska, prezes Zarządu Dwór Mościbrody - przewodnicząca, lokalny ekspert kulinarny Ernest Gajownik - kucharz z 20 letnim stażem, laureat wielu nagród w konkursach dla zawodowców oraz Justyna Zembrowska - zastępca dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, oceniało potrawy pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu, tekstury poszczególnych elementów oraz wykonania i sposobu prezentacji, m.in. regionalnych elementów dekoracyjnych i estetyki podania. Kto zwyciężył? Do konkursu potrawy zgłosiło 12 kół. I miejsce zajęło KGW „Kółko” ze Skuszewa za zupę rybną pod tajemnicza nazwą „ Co Bug da…”, miejsce II – KGW Mierzeniec za Staropolską gęś faszerowaną na luźno w żurawinowej kąpieli, III miejsce KGW w Dębinkach za Wiejski barszcz dudkowy ze skwarkam

Idź do oryginalnego materiału