Dzieci w Ozimku poznawały tajniki robienia pizzy

doxa.fm 4 godzin temu
fot. Radio Doxa

Mimo iż na śnieżne ferie w tym roku nie możemy liczyć, to dzieci w Ozimku nie mogą narzekać na nudę. W ramach akcji „Zimowe Atrakcje” organizowanej przez Dom Kultury dzieci udały się do Bistro Pracownia, gdzie pod czujnym okiem szefa kuchni uczyły się jak przygotować idealną pizzę. Poznały historię i pochodzenie tej potrawy, dowiedziały się z czego robi się idealne ciasto oraz jaka jest najlepsza technika wyrabiania i rozkręcania spodu na pizzę.

– Jest mega fajnie. Nauczyłam się robić pizzę, co trzeba robić po kolei i czego robić nie można – mówi Martyna, uczestniczka warsztatów.

– Ja lubię jedynie margheritę i prosciutto, więc zrobiłam pizzę z serem i szynką. Dowiedziałam się, iż pierwszą pizzą była margherita na cześć królowej Margherity – dzieli się Jagoda.

– Dobre ciasto na pizzę robi się tylo z wody, mąki, jajek i drożdży. Na początek trzeba złożyć razem palce i ugniatać ciasto tak, jakby grało się na keybordzie – mówi Mikołaj.

– Dzieci mogły poznać podstawowe zasady postępowania z ciastem drożdżowym, iż nie należy go wałkować ale rozciągać. Uczestnicy nauczyli się kolejności nakładania poszczególnych składników na pizzę z założeniem świętej zasady, iż mniej znaczy lepiej – tłumaczy Łukasz Szewczyk, szef kuchni Bistro Pracownia.

W piątek dzieci mają w planach znów zawitać do pracowni, gdzie będą uczestniczyć w warsztatach kuchni molekularnej.

uczestnicy warsztatów, Łukasz Szewczyk:

dłuższa relacja:

Autor: WK

Idź do oryginalnego materiału