Od lat wiadomo, iż dieta typu fast food prowadzi do tycia i zwiększa ryzyko zachorowania na poważne choroby. Aby zapewnić zdrowszą alternatywę, niektóre restauracje typu fast food zaczęły oferować nuggetsy, przygotowane z mięsa drobiowego jako substytut hamburgerów. Jednak co tak naprawdę kryje się w panierowanym kurczaku i czy faktycznie są lepsze dla naszego zdrowia? Naukowcy postanowili to zbadać.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, aby odkryć prawdę o tej popularnej przekąsce i jej wpływie na nasze zdrowie.
Okazuje się, iż zdrowotność mięsa drobiowego w dużej mierze zależy od sposobu jego przygotowania. Wielu fanów fast foodów uważa, iż zastąpienie hamburgerów wołowych, panierowanym kurczakiem zmniejszy ryzyko powikłań zdrowotnych. Amerykańscy naukowcy zbadali, co tak naprawdę jest w nuggetsach i czy są one mniej szkodliwe dla naszego zdrowia. Wyniki badań, opublikowane w American Journal of Medicine, wykazały, iż nuggetsy to zbiór wnętrzności, kości, chrząstek, żył, skóry, tłuszczu i tylko 50 procent mięsa drobiowego. Pozostałe składniki to sztuczne wzmacniacze smaku i zapachu, w tym glutaminian sodu – substancja, która może powodować kołatanie serca, drętwienie kończyn, chroniczne zmęczenie i zawroty głowy. Ponadto panierowany kurczak zawiera również duże ilości soli i tłuszczów trans.
Niektóre firmy zdecydowały się użyć sztucznej mieszanki części kurczaka, zamiast niskotłuszczowego białego mięsa z kurczaka, panierować i smażyć, przez cały czas nazywając to kurczakiem – powiedział główny autor badań. – To tak naprawdę produkt uboczny z kurczaka, bogaty w kalorie, sól, cukier i tłuszcz, co jest bardzo niezdrowym wyborem. Co gorsza, świetnie smakuje, a dzieci go uwielbiają i jest im sprzedawany.
Jeden z autorów badania, dr Richard deShazo z University of Mississippi, zwrócił uwagę, iż „nuggetsy mają skład bardzo podobny do karmy dla psów”. Mieszanka mięs stosowana w tych popularnych przysmakach jest mielona i smażona w głębokim tłuszczu.
Badania wykazały, iż nuggetsy są niebezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla serca, jelit i wątroby. Wykryto w nich ponad 30 szkodliwych substancji chemicznych. Regularne spożywanie panierowanego kurczaka zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru, nadciśnienia i niektórych nowotworów, w tym raka żołądka.