Działa źle jak alkohol, ale nie wypijesz jej z kieliszka. Europejczycy mogą kupić. W USA zakazali

kobieta.gazeta.pl 3 dni temu
Niepozorna przyprawa o zapachu wanilii może działać na organizm tak jak alkohol. Choć Unia Europejska wprowadziła limity jej stosowania, w Polsce wciąż można ją legalnie kupić. Stany Zjednoczone poszły o krok dalej i całkowicie zakazały jej użycia w żywności. Powód? Wysokie stężenie szkodliwej kumaryny.
Fasola tonka, choć pięknie pachnie i bywa wykorzystywana w wykwintnych deserach, może mieć bardzo ciemną stronę. W Stanach Zjednoczonych została zakazana, w Europie objęta regulacjami – a w Polsce? Wciąż legalna. Sprawdź, skąd pochodzi, dlaczego zawiera szkodliwą kumarynę i jak duże dawki mogą wpływać na organizm.


REKLAMA


Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością


Co to jest tonka? Pomarszczona fasolka zawiera szkodliwą substancję. W USA jest zakazana
Tonkowiec wonny rośnie w Ameryce Środkowej i na terenach południowo-zachodniej Ameryki Południowej. Drzewo daje rocznie około kilograma suszonej fasoli, ale plony zbierane są co dwa lub trzy lata.


Fasola tonka (zdjęcie ilustracyjne)fot.istock/PicturePartners


Fasola tonka to nasiona w kształcie migdała, twarde, o słodkim aromacie. Są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do wyrobów cukierniczych lub potraw orientalnych, ale ze względu na obecność olejku eterycznego zwanego kumaryną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Kumaryna to związek chemiczny, który naturalnie występuje także w cynamonie, kurkumie, mięcie pieprzowej i lubczyku. W nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia.


Czy fasola tonka szkodzi zdrowiu? Aromatyczna przyprawa wpływa na wątrobę podobnie jak alkohol
Stężenie kumaryny w tonce jest bardzo wysokie. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała sprzedaży produktów z tym składnikiem, a Unia Europejska wprowadziła regulację - 1 kg produktu może zawierać tylko 2 mg kumaryny. Duże dawki tego związku działają podobnie jak nadużycie trunków wysokoprocentowych i mogą prowadzić do uszkodzeń wątroby, między innymi do marskości. - Z pewnością ma ona wpływ na wątrobę tak jak np. alkohol - powiedział Dirk Lachenmeier z Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału