Fasola tonka, choć pięknie pachnie i bywa wykorzystywana w wykwintnych deserach, może mieć bardzo ciemną stronę. W Stanach Zjednoczonych została zakazana, w Europie objęta regulacjami – a w Polsce? Wciąż legalna. Sprawdź, skąd pochodzi, dlaczego zawiera szkodliwą kumarynę i jak duże dawki mogą wpływać na organizm.
REKLAMA
Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością
Co to jest tonka? Pomarszczona fasolka zawiera szkodliwą substancję. W USA jest zakazana
Tonkowiec wonny rośnie w Ameryce Środkowej i na terenach południowo-zachodniej Ameryki Południowej. Drzewo daje rocznie około kilograma suszonej fasoli, ale plony zbierane są co dwa lub trzy lata.
Fasola tonka (zdjęcie ilustracyjne)fot.istock/PicturePartners
Fasola tonka to nasiona w kształcie migdała, twarde, o słodkim aromacie. Są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do wyrobów cukierniczych lub potraw orientalnych, ale ze względu na obecność olejku eterycznego zwanego kumaryną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Kumaryna to związek chemiczny, który naturalnie występuje także w cynamonie, kurkumie, mięcie pieprzowej i lubczyku. W nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia.
Czy fasola tonka szkodzi zdrowiu? Aromatyczna przyprawa wpływa na wątrobę podobnie jak alkohol
Stężenie kumaryny w tonce jest bardzo wysokie. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała sprzedaży produktów z tym składnikiem, a Unia Europejska wprowadziła regulację - 1 kg produktu może zawierać tylko 2 mg kumaryny. Duże dawki tego związku działają podobnie jak nadużycie trunków wysokoprocentowych i mogą prowadzić do uszkodzeń wątroby, między innymi do marskości. - Z pewnością ma ona wpływ na wątrobę tak jak np. alkohol - powiedział Dirk Lachenmeier z Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.