Dziadek pił do ziemniaków, a teraz młodzi robią koktajle. Przysmak, który kochają chyba wszyscy

kobieta.gazeta.pl 20 godzin temu
Jest trochę takich produktów, które często widujemy lub widywaliśmy w babcinej lodówce. Mało kto uświadczy tam awokado czy sałatkę z komosą ryżową (choć czasem moglibyśmy się zdziwić). Najczęściej z babciną kuchnią kojarzą się rzeczy proste, tanie i łatwo dostępne.
Należy do nich nasz dzisiejszy bohater. Wiele osób pewnie do dziś pamięta, jak dziadek popijał go do podsmażonych lub gotowanych młodych ziemniaków albo babcia dodawała do chłodnika. Więcej podpowiedzi chyba nie trzeba. My dziś o kefirze.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Kefir - tani i łatwy do zrobienia w domu
Choć kefir to produkt kojarzony z babciną kuchnią i być może choćby na jakiś czas o nim zapomnieliśmy, mnóstwo osób odkrywa go na nowo. Wszystko dzięki temu, iż zwracamy większą uwagę na jakość i odżywczość jedzenia. Przez jakiś czas sporym zainteresowaniem cieszyły się zagraniczne "wynalazki" w postaci skyru czy serka grani, które dodawaliśmy do wszystkiego, by po jakimś czasie i tak wrócić do korzeni (choć i w wymienionych produktach również znajdziemy mnóstwo wartości).


Kefir jest sfermentowanym napojem mlecznym o wielu dobrych adekwatnościach. Pijemy go przede wszystkim dla zdrowia jelit i ogólnie przewodu pokarmowego. To produkt tani i łatwo dostępny, a co więcej - można go zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu pozostało bardziej opłacalny.
Jak zrobić kefir w domu? Można wykorzystać do tego świeże mleko i grzybki kefirowe, jednak by specjalnie nie fatygować się z ich kupnem, napój ten można "rozmnożyć". W takiej sytuacji kupujemy małe opakowanie kefiru i dodajemy go do 1,5-2 litrów mleka, porządnie mieszamy, szczelnie zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Następnie znów mieszamy, chłodzimy i zapas kefiru gotowy.
Co zrobić z kefiru? Wypić po dziadkowemu albo w szejku
Zastosowań kefiru w kuchni mamy wiele. Możemy posłuchać dziadka i po prostu wypić go do ziemniaków lub zrobić z niego chłodnik. Możemy też na jego bazie usmażyć naleśniki, placki lub omleta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do koktajli i szejków, sos do sałatek albo jako alternatywa dla śmietany w zupie. Z czym najczęściej jecie kefir? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału