Dynia w roli głównej. Warsztaty kulinarne w Czernicach Borowych połączyły pokolenia i smaki

infoprzasnysz.com 2 tygodni temu

W Centrum Aktywności Społecznej w Czernicach Borowych odbyły się warsztaty kulinarne, które połączyły pokolenia, smaki i pasję do gotowania. Spotkanie zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych we współpracy z Czernickim Stowarzyszeniem Aktywnych Społecznie.

Zajęcia poprowadził Michał Warmus, a ich motywem przewodnim była dynia – warzywo, które jesienią króluje w polskich kuchniach.

– Gotowaliśmy kremową zupę dyniową, risotto z dynią, kurczaka w marynacie jogurtowej, deserki z musem dyniowym. Były również pieczone pierogi z farszem mięsno-warzywnym – wyjaśnia Marianna Sobieraj.

W warsztatach udział wzięły gospodynie z Czernic Borowych, Nowych Czernic oraz Węgry. Spotkanie okazało się doskonałą okazją do integracji, wymiany doświadczeń i wspólnego odkrywania smaków kuchni regionalnej.

Uczestniczki rozmawiały także o promocji tradycji kulinarnych i zdrowego stylu życia.

mat

Idź do oryginalnego materiału