

W Centrum Aktywności Społecznej w Czernicach Borowych odbyły się warsztaty kulinarne, które połączyły pokolenia, smaki i pasję do gotowania. Spotkanie zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych we współpracy z Czernickim Stowarzyszeniem Aktywnych Społecznie.
Zajęcia poprowadził Michał Warmus, a ich motywem przewodnim była dynia – warzywo, które jesienią króluje w polskich kuchniach.
– Gotowaliśmy kremową zupę dyniową, risotto z dynią, kurczaka w marynacie jogurtowej, deserki z musem dyniowym. Były również pieczone pierogi z farszem mięsno-warzywnym – wyjaśnia Marianna Sobieraj.
W warsztatach udział wzięły gospodynie z Czernic Borowych, Nowych Czernic oraz Węgry. Spotkanie okazało się doskonałą okazją do integracji, wymiany doświadczeń i wspólnego odkrywania smaków kuchni regionalnej.
Uczestniczki rozmawiały także o promocji tradycji kulinarnych i zdrowego stylu życia.

mat






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





