Dwukolorowe plastry z kremem budyniowym i syropem truskawkowym

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Dwukolorowe plasterki z kremem budyniowym i syropem truskawkowym to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników słodyczy. Ten kuszący deser łączy w sobie delikatne warstwy jasnego i ciemnego ciasta, które są doskonale uzupełnione bogatym kremem budyniowym i zwieńczone słodkim syropem truskawkowym. Przygotuj się na komplementy od swoich gości, gdy zaserwujesz im te zachwycające i pyszne dwukolorowe plasterki.

Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną

Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową

Czego będziemy potrzebować:

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 200 g cukru
  • szczypta zmielonej laski wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 250 g masła

Ciasto kakaowe:

  • 6 białek jaj
  • 110 g cukru
  • 6 żółtek
  • 100 g zwykłej mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g kakao

Ciasto jasne:

  • 4 białka
  • 75 g cukru
  • 4 żółtka
  • 90 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Impregnacja:

  • 200 ml wody
  • 200 ml syropu truskawkowego

Lukier:

  • 150 g czekolady
  • 100 ml ciężkiej śmietany

Instrukcje dotyczące pieczenia:

Piec ciasto kakaowe w temperaturze 180°C przez 5 minut na górnym/dolnym ruszcie.

Piec ciasto jasne w temperaturze 180°C przez 10 minut na górnym/dolnym ruszcie.

Jak będziemy postępować:

1) Krem: Do miski wlać trochę mleka, dodać budyń waniliowy – wymieszać.

2. Resztę mleka wlać do rondelka na kuchence, dodać cukier, szczyptę zmielonej laski wanilii lub ekstrakt waniliowy – wymieszać i gotować na małym ogniu. Następnie wlej przygotowaną mieszankę do garnka – mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje. Po ugotowaniu przełożyć krem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić.

3) Ciasto kakaowe : Białka umieścić w misie miksera – ubijać i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka i wmieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao – dobrze wymieszać i ciasto kakaowe jest gotowe!

4. Wylej ciasto kakaowe na 2 blachy do pieczenia (33 x 29 cm) wyłożone pergaminem do pieczenia, rozprowadź i wygładź.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut na górnej/dolnej grzałce.

6) Lekkie ciasto: Umieść białka w misie miksera – ubij i stopniowo dodawaj cukier podczas ubijania, następnie dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia – dobrze wymieszaj i lekkie ciasto jest gotowe!

7. Wylej powstałe lekkie ciasto na blachę do pieczenia o wymiarach 33 x 29 cm wyłożoną pergaminem, ładnie rozprowadź i wygładź.

8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut na górnej/dolnej grzałce i pozwolić ciastu odpocząć po upieczeniu.

9. Włóż masło do misy miksera – ubijaj, aż masło się spieni i stopniowo dodawaj schłodzony krem budyniowy – ubijaj razem.

10) Część powstałej bitej śmietany ładnie rozprowadzić na upieczonym cieście kakaowym i przykryć upieczonym jasnym ciastem, które jest nasączone syropem truskawkowym. Po nasączeniu ponownie rozprowadzić śmietanę i przykryć drugim kakaowym ciastem – ponownie nałożyć pozostałą śmietanę i polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietaną.

11. Następnie przechowywać deser w lodówce do zastygnięcia – w razie potrzeby.

12) Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału