Dwukolorowe plasterki z kremem budyniowym i syropem truskawkowym to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników słodyczy. Ten kuszący deser łączy w sobie delikatne warstwy jasnego i ciemnego ciasta, które są doskonale uzupełnione bogatym kremem budyniowym i zwieńczone słodkim syropem truskawkowym. Przygotuj się na komplementy od swoich gości, gdy zaserwujesz im te zachwycające i pyszne dwukolorowe plasterki.
Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną
Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową
Czego będziemy potrzebować:Krem:
- 400 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego
- 200 g cukru
- szczypta zmielonej laski wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 250 g masła
Ciasto kakaowe:
- 6 białek jaj
- 110 g cukru
- 6 żółtek
- 100 g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g kakao
Ciasto jasne:
- 4 białka
- 75 g cukru
- 4 żółtka
- 90 g mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Impregnacja:
- 200 ml wody
- 200 ml syropu truskawkowego
Lukier:
- 150 g czekolady
- 100 ml ciężkiej śmietany
Instrukcje dotyczące pieczenia:
Piec ciasto kakaowe w temperaturze 180°C przez 5 minut na górnym/dolnym ruszcie.
Piec ciasto jasne w temperaturze 180°C przez 10 minut na górnym/dolnym ruszcie.
Jak będziemy postępować:1) Krem: Do miski wlać trochę mleka, dodać budyń waniliowy – wymieszać.
2. Resztę mleka wlać do rondelka na kuchence, dodać cukier, szczyptę zmielonej laski wanilii lub ekstrakt waniliowy – wymieszać i gotować na małym ogniu. Następnie wlej przygotowaną mieszankę do garnka – mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje. Po ugotowaniu przełożyć krem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić.
3) Ciasto kakaowe : Białka umieścić w misie miksera – ubijać i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka i wmieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao – dobrze wymieszać i ciasto kakaowe jest gotowe!
4. Wylej ciasto kakaowe na 2 blachy do pieczenia (33 x 29 cm) wyłożone pergaminem do pieczenia, rozprowadź i wygładź.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut na górnej/dolnej grzałce.
6) Lekkie ciasto: Umieść białka w misie miksera – ubij i stopniowo dodawaj cukier podczas ubijania, następnie dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia – dobrze wymieszaj i lekkie ciasto jest gotowe!
7. Wylej powstałe lekkie ciasto na blachę do pieczenia o wymiarach 33 x 29 cm wyłożoną pergaminem, ładnie rozprowadź i wygładź.
8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut na górnej/dolnej grzałce i pozwolić ciastu odpocząć po upieczeniu.
9. Włóż masło do misy miksera – ubijaj, aż masło się spieni i stopniowo dodawaj schłodzony krem budyniowy – ubijaj razem.
10) Część powstałej bitej śmietany ładnie rozprowadzić na upieczonym cieście kakaowym i przykryć upieczonym jasnym ciastem, które jest nasączone syropem truskawkowym. Po nasączeniu ponownie rozprowadzić śmietanę i przykryć drugim kakaowym ciastem – ponownie nałożyć pozostałą śmietanę i polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietaną.
11. Następnie przechowywać deser w lodówce do zastygnięcia – w razie potrzeby.
12) Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!