Dwukolorowe ciasto zebra. Tak proste, a tak pyszne! Wypróbuj oryginalny przepis na kultowe ciasto na oranżadzie. Kulinarny hit lat 90-tych

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto zebra to dla wielu ulubiony deser z lat 90. Jest wilgotne, puszyste i łatwe do zrobienia. Do tego wygląda bardzo efektownie. Dawniej wypiek ten przygotowywano z dodatkiem białej oranżady. Jednak jeżeli wolisz, to możesz zastąpić ją także wodą gazowaną. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj oryginalny przepis na dwukolorowe ciasto zebra.

Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit

Mam dla ciebie oryginalny przepis na kultowe ciasto zebra. W latach 90. gościło ono niemal w każdym domu. Przygotowywano je z dodatkiem białej oranżady, która zapewniała wypiekowi odpowiednią wilgotność, smak i puszystość. Jest ona przez cały czas dostępna w sklepie, ale ja w tej chwili piekę to ciasto, zastępując oranżadę wodą gazowaną. W każdej wersji jest pyszne i bardzo efektowne. Co ważne, przepis jest banalnie prosty. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto zebra.

Przepis na ciasto zebra

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 50 minut
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżko do jasnej masy,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej lub białej oranżady,
  • 1 szklanka cukru (jeśli robisz ciasto na oranżadzie, dodaj niepełną szklankę cukru),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • cukier puder do dekoracji.

Pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Zobacz przepis

Szukasz pomysłu na ciasto, które zawsze się udaje? Proponuję tradycyjny pleśniak. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. To pyszne, kruche ciasto z bezą i powidłami śliwkowymi lub kwaskowym dżemem.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić dwukolorowe ciasto zebra?

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Białka zacznij ubijać ze szczyptą soli. Po chwili wsypuj stopniowo cukier. Ubij całość na sztywną pianę.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz wanilię.
  4. Wlej olej i wodę gazowaną lub białą oranżadę.
  5. Wsypuj porcjami mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto podziel po równo do dwóch misek.
  7. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki pszenne i dokładnie wymieszaj.
  8. Do drugiej dodaj kakao i wymieszaj.
  9. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Na środek nałóż 2 łyżki jasnej masy. Na nią wyłóż 2 łyżki kakaowej masy. Postępuj tak do końca ciasta, nie mieszaj i nie potrząsaj blaszką.
  11. Piecz ciasto ok. 50 minut w 170 stopniach.
  12. Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

Dwukolorowe ciasto zebra. Tak proste, a tak pyszne! Wypróbuj...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału