Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit
Mam dla ciebie oryginalny przepis na kultowe ciasto zebra. W latach 90. gościło ono niemal w każdym domu. Przygotowywano je z dodatkiem białej oranżady, która zapewniała wypiekowi odpowiednią wilgotność, smak i puszystość. Jest ona przez cały czas dostępna w sklepie, ale ja w tej chwili piekę to ciasto, zastępując oranżadę wodą gazowaną. W każdej wersji jest pyszne i bardzo efektowne. Co ważne, przepis jest banalnie prosty. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto zebra.
Przepis na ciasto zebra
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 50 minut
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżko do jasnej masy,
- 5 jajek,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody gazowanej lub białej oranżady,
- 1 szklanka cukru (jeśli robisz ciasto na oranżadzie, dodaj niepełną szklankę cukru),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki kakao,
- opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- cukier puder do dekoracji.
Pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Zobacz przepis
Szukasz pomysłu na ciasto, które zawsze się udaje? Proponuję tradycyjny pleśniak. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. To pyszne, kruche ciasto z bezą i powidłami śliwkowymi lub kwaskowym dżemem.…
Jak zrobić dwukolorowe ciasto zebra?
- Rozdziel żółtka od białek.
- Białka zacznij ubijać ze szczyptą soli. Po chwili wsypuj stopniowo cukier. Ubij całość na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz wanilię.
- Wlej olej i wodę gazowaną lub białą oranżadę.
- Wsypuj porcjami mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto podziel po równo do dwóch misek.
- Do jednej dodaj 3 łyżki mąki pszenne i dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej dodaj kakao i wymieszaj.
- Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na środek nałóż 2 łyżki jasnej masy. Na nią wyłóż 2 łyżki kakaowej masy. Postępuj tak do końca ciasta, nie mieszaj i nie potrząsaj blaszką.
- Piecz ciasto ok. 50 minut w 170 stopniach.
- Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: