Dwa sposoby krojenia cebuli. Sprawdź, czy dobierasz je poprawnie

dompelenpomyslow.pl 5 godzin temu

Cebulę można kroić na wiele sposobów, ale czy wiedziałaś, iż kierunek krojenia powinien być różny w zależności od jej dalszego przeznaczenia? Dowiedz się, jak poprawnie kroić cebulę, tak aby w pełni wykorzystać płynące z niej korzyści i odpowiednio dopasować je do przygotowywanej potrawy.

Właściwości cebuli

Cebula to jedno z najpowszechniejszych warzyw, wykorzystywanych w kuchni. Nadaje niezastąpionego smaku i aromatu wielu potrawom, a w dodatku charakteryzuje się również zastosowaniem zdrowotnym. W tej dziedzinie znana jest głównie z korzystnego wpływu na odporność i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Poza tym cebula ma adekwatności przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a w jej składzie znajdują się cenne wartości odżywcze i antyoksydanty.

Dlaczego kierunek krojenia ma znaczenie?

Cebula składa się z włókien, które biegną od korzenia do czubka tego warzywa. Kierunek krojenia ma wpływ na to, w jakim stopniu włókna te zostaną przerwane i jak w związku z tym cebula zachowa się w dalszej obróbce cieplnej. Jest to czynnik, na który warto zwrócić uwagę podczas gotowania, ponieważ może mieć ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Ma on również wpływ na etap przygotowania, ponieważ w zależności od obranego kierunku cebula może powodować mniej lub bardziej intensywne łzawienie oczu.

Krojenie w poprzek

Jeśli pokroisz cebulę poprzecznie, ustawiając nóż w kierunku przeciwnym do przebiegających przez nią włókien, to ulegną one przerwaniu. W efekcie czego cebula szybciej straci wodę i stanie się miękka. Ten kierunek krojenia świetnie sprawdzi się w potrawach, gdzie ważniejszy jest jej smak, niż chrupkość. Krojona w ten sposób cebula idealnie nadaje się do karmelizacji, makaronów, mięs i sosów. Musisz jednak pamiętać, iż podczas krojenia cebuli w tym kierunku uronisz więcej łez, ponieważ przecięte włókna uwalniają intensywne i drażniące dla oczu enzymy.

Krojenie wzdłuż

Krojenie cebuli wzdłuż przebiegających włókien skutkuje zachowaniem ich ciągłości, dzięki czemu cebula lepiej zachowuje swój kształt. Taka cebula choćby po obróbce pozostaje chrupka, dzięki czemu lepiej sprawdzi się w daniach typu stir-fry, sałatkach i w zalewie. Krojenie w tym kierunku powoduje uwolnienie mniejszej ilości enzymów, przez co proces ten będzie łatwiejszy i bardziej przyjemny, ponieważ nie powoduje tylu łez.

Idź do oryginalnego materiału