Pomysł na duszoną pierś z kurczaka w sosie śmietankowym to prosty przepis na szybki obiad lub sytą kolację. Potrawę zrobisz w kilkanaście minut z kilku składników. Danie jednogarnkowe bez zbędnego brudzenia, które gwałtownie znika z talerza. Zobacz jak krok po kroku udusić miękką i soczystą pierś z kurczaka.
Pierś z kurczaka pieczona, smażona czy duszona? Pomysłów na danie z kurczaka jest mnóstwo. Jaka jest wasza ulubiona? Ja ostatnio robiłam pierś z kurczaka z piekarnika, która wyszła rewelacyjna. Dziś dużo łatwiejszy przepis na pierś z kurczaka duszoną w sosie śmietankowym. Nie sposób ususzyć piersi podczas duszenia, dlatego danie polecam dla wszystkich amatora. Mięso kurczaka jest soczyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego ziemniaczki, ryż lub kluski śląskie i oczywiście surówka. U mnie ostatnio króluje surówka z kiszonej kapusty. Znasz coś lepszego? Duszonego kurczak w sosie śmietankowym podaję na rodzinną imprezę oraz codzienny obiad. Smakuje każdemu. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym – składniki.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g potrawy.
- 500g piersi z kurczaka *
- 200 ml śmietanki 30% (ewentualnie mleka kokosowego, lub zwykłej śmietany 18%) **
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (mała 100g lub średnia 150g)
- 1 lub 2 łyżki tłuszczu (smalec gęsi, olej roślinny, masło klarowane)
- do smaku: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo: do posypania posiekany koperek lub natka pietruszki.
* Jakość kurczaka to podstawa smaku potrawy. W mojej kuchni używam tylko kurczaka zagrodowego.
** Jeśli nie masz śmietanki 30% lub mleka kokosowego, to możesz oczywiście użyć kwaśnej śmietany 18%. W tym celu w kubku wymieszaj śmietanę z 1 łyżeczką mąki pszennej.
Sposób wykonania piersi z kurczaka w sosie śmietankowym.
Do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietankowym potrzebować będziemy: miseczki, garnka z grubym dnem lub dużej patelni. Przed zrobieniem potrawy, dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj etapy prac.
Z piersi usuwam błonki i ewentualne ścięgna. Płuczę pod bieżącą wodą i osuszam. Następnie kroję w 3cm lub 4cm kostkę na tzw. jeden kęs i wrzucam do miseczki. Pierś kurczaka kroję w poprzek włókien, dzięki temu jest soczyste i delikatne. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Całość mieszam i nacieram w przyprawach. jeżeli masz czas to odstaw kurczaka do lodówki na kilka godzin w celu przegryzienia się smaków. Ja pominęłam ten krok i potrawa z kurczaka wyszła aromatyczna 🙂
Ostatnio robiłam także pierś z kurczaka w sosie własnym:
Pierś kurczaka w sosie własnym
Cebulę obieram i kroję w talarki lub kostkę. Czosnek obieram i drobno siekam.
W garnku lub dużej patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie smalec gęsi). Wrzucam kawałki kurczaka i podsmażam na dużym ogniu z obu stron na rumiano łącznie przez około 5 minut. Mięso ma być surowe w środku i rumiane na zewnątrz. Dzięki temu będzie soczyste po dalszym duszeniu w sosie.
Następnie wyjmuję zarumienione kawałki kurczak i odkładam na talerz. Tłuszcz oczywiście zostawiam na patelni lub garnku.
Wrzucam cebulkę na rozgrzany i aromatyczny tłuszcz po kurczaku i mieszam drewnianą łyżką lub szpatułką. Podsmażam na średnim ogniu przez 5 – 6 minut. Pod koniec, gdy cebulka się zarumieni, dodaję posiekany czosnek i całość mieszam. Czosnek podsmażam z cebulką przez 1 do 2 minut.
Następnie ponownie dodaję kurczaka i wlewam śmietankę 30%. jeżeli chcesz możesz także użyć zwykłej śmietany 18%, którą wcześniej zmieszaj z łyżeczką mąki pszennej. Duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Otrzymuję soczystego kurczaka w aksamitnie kremowym sosie śmietankowym.
Jeśli sos jest za gęsty, to dodaję więcej śmietanki lub bulionu warzywnego. jeżeli chcę zagęścić sos, to dodaję łyżeczkę mąki (pszenna lub ziemniaczana). Całość mieszam, próbuję i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami.
Życzę smacznego i polecam pozostałe pomysły na pyszne obiady. Sprawdź także:
Pierś z kurczaka z piekranika