W ostatnim czasie świat zwariował na punkcie dubajskiej czekolady. W błyskawicznym tempie opanowała media społecznościowe i międzynarodowy rynek spożywczy, na którym zaczęły pojawiać się różnego rodzaju podobne wyroby. To już nie tylko tabliczki czekolady z kremem pistacjowym, ale także lody, torty, a choćby żele pod prysznic o zapachu dubajskiego deseru. Wszystko jednak wskazuje na to, iż boom na ten przysmak powoli się kończy, bo w sklepach pojawił się inny wyrób ze wschodu. Mowa o różowej czekoladzie z tureckim pismaniye.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Z czym jest anielska czekolada? Turecki przysmak podbił internet
Pismaniye to tradycyjny, słodki przysmak pochodzący z Turcji. Swoim wyglądem przypomina watę cukrową lub białe włosy, dlatego popularnie nazywa jest "anielskim włosiem". Przygotowuje się go z białego cukru, mąki pszennej i masła - choć w przepisie są tylko trzy składniki, to jednak sam proces wytwarzania jest bardzo skomplikowany. Na początek należy uprażyć mąkę na maśle, by zyskała charakterystyczny aromat. Następnie rozpuszcza się cukier w celu uzyskania gorącego syropu, który mieszamy z mąką. Całość formowana jest na kształt kłębków o tak delikatnej konsystencji, iż rozpływają się w ustach, a jednocześnie są lekko chrupkie i maślane. Tradycyjnie deser jest serwowany z turecką, niesłodzoną herbatą, jednak aktualnie coraz częściej można go spotkać w formie nadzienia różowej czekolady, która podbiła media społecznościowe.
Zobacz też: Baza Lotnictwa Taktycznego szuka pracownika. Warunek? Gra na organach
Z czego jest zrobiona różowa czekolada? Internauci pokochali ją z pismaniye
Na TikToku i Instagramie krąży ostatnio sporo filmów, na których widać pasteloworóżowe tabliczki czekolady wypełnione białym włosiem. Wiele osób może pomyśleć, iż to produkt z kreskówki, bo wygląda wręcz nieprawdopodobnie, jednak w rzeczywistości jest to odnowiona wersja tureckiego pismaniye. Do przygotowania tego przysmaku wykorzystuje się oryginalnie "ruby chocolate" ("rubinowa czekolada"), pochodzącą od wyselekcjonowanych ziaren kakaowych, poddawanych specjalnej obróbce. Metoda na uzyskanie takiego koloru została opracowana w 2017 roku przez szwajcarską firmę Barry Callebaut, ale stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa i nigdy jej nie opublikowano. Tabliczki różowej czekolady są jednak dostępne w wielu sklepach, dlatego inni producenci wykorzystują ją do stworzenia Angel Hair Chocolate. W przypadku domowych przepisów wystarczy użyć białej czekolady, zmieszanej z różowymi barwnikami. Całość ma wyjątkowy, czekoladowo-orzechowy smak, dlatego produkt ten gwałtownie podbił podniebienia smakoszy na całym świecie. Tak gwałtownie rosnąca popularność tureckiego deseru sprawiła, iż w tej chwili jest on dostępny również w wielu polskich sklepach.
Źródło: hespruceeats.com, thechocolateprofessor.com
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.












