Drylowanie czereśni jeszcze nigdy nie było prostsze. Wystarczy butelka

pysznosci.pl 1 rok temu

Wszyscy w mniejszym lub większym stopniu czerpiemy z sezonu na czereśnie. Ci z nas, którzy chcą skorzystać z tych owoców najbardziej, często wykorzystują je do stworzenia rozmaitych potraw. Wtedy jednak pojawia się naturalna potrzeba pozbycia się pestek. Drylowanie czereśni może być pracochłonne i irytujące, lub łatwe i przyjemne. Wybierz ten drugi sposób — potrzebna będzie ci do tego jedynie… butelka.

Czereśnie kojarzą nam się przede wszystkim ze wcinaniem owoców prosto z miski i wypluwaniem pestek na oddzielny talerzyk. Czasem jednak zachodzi potrzeba usunięcia pestek w nieco bardziej… szlachetny sposób. Drylowanie czereśni nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym możemy oddać się w kuchni, dlatego lepiej poznać sposób, za pomocą którego zaoszczędzisz na tym mnóstwo czasu. Poniższy patent jest prosty, szybki i… odkrywczy. Czyli dokładnie taki, jaki lubimy najbardziej!

Drylowanie czereśni nie jest najprzyjemniejszą czynnością w kuchni – Pyszności; foto: Canva

Drylowanie czereśni dzięki butelki

Jeśli dalej nie wiesz, w jakim adekwatnie celu dryluje się czereśnie, to koniecznie musisz ten fakt nadrobić. Te owoce mają swój udział w tworzeniu najróżniejszych musów, ciast, galaretek oraz oczywiście kompotu. Równie istotna jest wiedza na temat tego, dlaczego pozbywanie się pestek jest takie ważne dla… zdrowia. O tym przeczytasz w innym artykule, a my już zabieramy się do zdradzenia ci sposobu na proste i przyjemne drylowanie czereśni.

Najpierw wyposaż się w szklaną butelkę i pałeczkę do chińszczyzny. Umytą czereśnię umieść na gwincie, ogonkiem do dołu. Delikatnie przytrzymaj owoc palcami, zwłaszcza wtedy, gdy ma on jedynie kilka większą średnicę od szyjki butelki. W drugą dłoń chwyć chińską pałeczkę i wbij ją w środek czereśni. Po kłopocie! Pestka wpadła do środka, a w twoich palcach została wydrylowana czereśnia, gotowa do swojej dalszej, kulinarnej drogi.

Dzięki temu trikowi drylowanie czereśni jest proste i przyjemne – Pyszności; foto: Canva

Tak jak obiecaliśmy, prawda? Łatwe i przyjemne, a co najważniejsze: bardzo szybkie. Gdybyś jednak nie dał wiary wyłącznie naszym słowom, to klikając tutaj, zobaczysz filmik instruktażowy do tego triku. Życzymy powodzenia i pamiętaj: czereśnie to nie tylko smak, ale i nieocenione adekwatności prozdrowotne!

Idź do oryginalnego materiału