Prosty i efektowny koszyczek wielkanocny z drożdżowego ciasta idealnie sprawdzi się na święconkę. Pokażemy, jak go przygotować w swojej kuchni.
Mięciutki chleb z delikatnie rumianą i chrupiącą skórką wypełni twój dom nieziemskim zapachem. W formie koszyka świetnie sprawdzi się jako naczynie na wielkanocną święconkę. Pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole, stanowiąc wdzięczną i smaczną ozdobę. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Możesz przygotować jeden duży koszyk lub kilka mniejszych koszyczków, w których możesz umieścić np. kolorowe pisanki czy pokrojone na kawałki pieczywo. Chociaż taki chlebek od razu kojarzy się nam z Wielkanocą, to możesz przygotować go również na inne okazje i święta.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
Składniki:
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki oleju
- 4 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania
- sól do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej wodę, dodaj do niej cukier, suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj sól i olej. Stopniowo dorzucaj też mąkę, mieszając cały czas ciasto.
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
- Następnie przełóż ciasto na blat lub stolnicę podsypaną mąką i wyrób ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Drożdżowy koszyk- Pyszności
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i podziel go na paski. Odłóż sześć z nich na rączkę i wykończenie koszyka. Metalową miskę odwróć do góry nogami i przykryj folią aluminiową. Posmaruj olejem lub oliwą i rozpocznij zaplatanie koszyka. Przeplataj tak, jak pleciesię koszyki z wikliny, na zmianę: jeden wałeczek górą, kolejny dołem itd. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Drożdżowy koszyczek- Pyszności
- Z odłożonych wcześniej kawałków ciasta zapleć warkocze. Jeden z nich owiń na dole miski, posmaruj całość jajkiem i wstaw koszykową formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Podobnie zrób z drugim warkoczem, układając go na formie z miski. jeżeli jest za długi- odetnij końce. Posmaruj go jajkiem i posyp gruboziarnistą solą.
Koszyczek wielkanocny- Pyszności
- Do upieczonego koszyczka dodaj rączkę i wypełnij go ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać go jako koszyk na święconkę, kolorowe pisanki czy rzeżuchę.
Smacznego!Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności