Drożdżówki z domowym budyniem i malinami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Maślane i puszyste ciasto, wypełnione delikatnym i kremowym domowym budyniem na żółtkach z chrupiącą słodką kruszonką i kwaśnymi malinami - te drożdżówki to po prostu niebo w gębie! Uwielbiają je dzieci i kochają dorośli. Są proste w przygotowaniu, ale wymagają czasu, bo ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Można zapakować je dzieciom do szkoły, podać na drugie śniadanie, na deser czy podwieczorek. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość. Koniecznie wypróbuj ten przepis, polecam!

Drożdżówki z domowym budyniem i malinami

Więcej przepisów na drożdżówki

  • Drożdżówki z jagodami
  • Drożdżówki serowo-budyniowe
  • Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
  • Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z domowym budyniem i malinami

Drożdżówki z domowym budyniem i malinami

Składniki (12 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2 i 1/2 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 100g masła,
  • DOMOWY BUDYŃ:
  • 300ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 20g mąki ziemniaczanej,
  • 20g mąki pszennej,
  • KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • około 200-250g malin

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie:

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.

Jak zrobić drożdżówki?

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Drożdżówki przed pieczeniem

Po tym czasie dzięki szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy 1 łyżkę budyniu. Na budyń wykładamy maliny. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagranym do 190 stopni, góra-dół.

Drożdżówki z domowym budyniem i malinami

DOMOWY BUDYŃ: Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy.

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Życzę smacznego

Drożdżówki z domowym budyniem i malinami


Bułeczki słodkie Maliny


#drożdże #drożdżówki #piknik #wypieki na maśle #żółtka

Idź do oryginalnego materiału