Drożdżowe wypieki są najbliższe memu sercu. Ciasto, drożdżówki, chleby, bułeczki, rogaliki, pączki... Na blogu znajdziecie mnóstwo drożdżowych wypieków. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na tradycyjne drożdżówki wypełnione budyniem. Użyłam w tym przepisie gotowego budyniu (bez cukru) z torebki po to, by przygotowanie drożdżówek było jeszcze prostsze i bezproblemowe. Budyń gotujemy tak jak mówi przepis na opakowaniu. Możemy użyć budyniu malinowego lub czekoladowego, aby uzyskać inny smak drożdżówek. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, maślane. A kruszonka chrupiąca. Polecam takie drożdżówki na drugie śniadanie.
Więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki z jagodami
- Drożdżówki serowo-budyniowe
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z budyniem
To okrągłe bułeczki wypełnione ugotowanym budyniem i posypane kruszonką. Wierzch drożdżówek polałam odrobiną lukru.
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 20g świeżych drożdży,
- 2 i 1/2 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 1 duże jajko,
- 100g masła,
- BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka (500nl),
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- KRUSZONKA:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
Przygotowanie rozczynu
W tym czasie masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Jak zrobić drożdżówki?
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie dzięki szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy porcję budyniu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagranym do 190 stopni, góra-dół.
BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia. Przykrywamy go i odstawiamy do przestudzenia. Przed wyłożeniem na ciasto może być letni. Nie musi być całkowicie zimny.
*Możesz wybrać dowolny smak budyniu i za każdym razem uzyskać inny smak drożdżówek.
Ugotowany budyń
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Składniki na kruszonkę
Przygotowanie kruszonki
Życzę smacznego