Dziś zapraszam na prostą drożdżówkę sypaną z borówkami. Drożdżówka z owocami udaje się za każdym razem i jest bardzo prosta do wykonania. Jednocześnie przy niewielkich zmianach, można je dowolnie modyfikować. Dodatki podam na samym końcu przepisu. Zacznę jednak od wersji najłatwiejszej, a więc posypanie ciasta dowolnymi owocami.
Prosta drożdżówka sypana z owocami – składniki.
Kaloryczność: 305 kcal w 100g. Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 26cm. Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej.
- 50 g drożdży świeżych
- szklanka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- szklanka oleju roślinnego
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- owoce np.: borówki, jagody, czarne pożeczki, wiśnie (mogą być mrożone) u mnie 4 garści borówek
Sposób wykonania drożdżówki sypanej.
Do upieczenia drożdżówki potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, tortownicy o średnicy 26 cm oraz piekarnika. Przygotowanie prostego ciasta drożdżowego z owocami zaczynam na kilka godzin wcześniej np rano. W tym celu do miski wkruszam drożdże i zasypuję szklanką cukru. Mleko jeżeli jest prosto z lodówki, leciutko podgrzewam, ale tylko tak, aby miało temperaturę pokojową lub było po prostu letnie. Szklankę mleka wylewam na cukier. Następnie na mleko wylewam olej oraz rozbełtane dzięki widelca jajka.
Całość zasypuję 4 szklankami przesianej mąki. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w dowolne miejsce w temperaturze pokojowej, tak aby nie przeszkadzało. Miska z ciastem musi postać kilka godzin. Więc jeżeli przygotujemy rano, ciasto pieczemy wieczorem. Natomiast jeżeli ciasto przygotujemy wieczorem, pieczemy rano. Często skracam ten czas, ostatnio piekłam ciasto drożdżowe po 4 godzinach od zasypania i również pięknie wyrosło.
Przed ostatecznym przygotowaniem ciasta, ustawiam piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Po upływie odpowiedniego czasu, zasypane składniki ciasta miksuję dzięki miksera na średnich obrotach. W między czasie przygotowuję blaszkę, u mnie jest to tortownica 26 cm średnicy. Blaszka 25×35 cm będzie zdecydowanie za duża, kiedyś się na taką skusiłam i ciasto było za niskie.
Ciasto jest dość gęste, wiec sprawia nieco trudności przy mieszaniu. Przy zastosowaniu mieszadeł z hakiem, jest o wiele łatwiejsze do wyrobienia. Po wymieszaniu, ciasto przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wygładzam łyżką i posypuję owocami. U mnie były to mrożone borówki w ilości około 4 garści. Ale możemy posypać takie owoce i taką ilość jaką posiadamy.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę około 1 godziny z termoobiegiem. Po wyjęciu studzę i po wystudzeniu, kroję na kawałki. Prosta drożdżówka sypana jest już gotowa. Piękny zapach i smak przypomina beztroskie lata dzieciństwa 🙂
Wskazówki i modyfikacje.
Ten przepis czasami robię także z innymi dodatkami tj:
- kruszonką: 1 szklankę mąki siekam z połową szklanki cukru i pół kostki masła (100g). Po połączeniu składników i uzyskaniu kruszonki, rozkładam ją równomiernie na cieście drożdżowym tuż przed włożeniem do piekarnika. Uwaga: kruszonkę możemy położyć również na owoce.
- twaróg : składniki 300 g twarogu z wiaderka (czyli tak mniej więcej połowa wiaderka), łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko, cukier puder do smaku ( najlepiej próbować. Ja daję tak około 3 – 4 łyżki. Można też dodać rodzynki zalane wrzątkiem i odsączone lub 2 – 3 łyżki wiórek kokosowych.
Doprawiony twaróg wykładam równomiernie na ciasto tuż przed pieczeniem.
Czas i temperatura pieczenia pozostają oczywiście te same. Życzę smacznego i polecam także:
Wilgotne ciasto drożdżowe