Po raz kolejny połączyłam rabarbar z miękkim i puszystym ciastem drożdżowym. Przygotowałam pyszne drożdżowe zawijasy w kształcie ślimaków wypełnione budyniem i kawałkami rabarbaru. Przypomnę Wam, iż na blogu znajdziecie następujące drożdżowe wypieki z rabarbarem:
- Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Maślankowe drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
- Drożdżówki z budyniem i rabarbarem
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rabarbarem
Ślimaczki drożdżowe z rabarbarem i budyniem są dość proste do przygotowania. Jednak jak to bywa z ciastem drożdżowym musimy zostawić je do podwójnego wyrastania. Ale w między czasie możemy ugotować budyń i pokroić rabarbar. Następnie wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy, wykładamy składniki, zwijamy w roladę i kroimy na bułeczki. Upieczone bułeczki lubię polać odrobiną lukru. Prezentują się wtedy pięknie, a dodatkowo jeszcze pyszniej smakują. Bardzo polecam!
Więcej przepisów na drożdżowe ślimaczki
- Ślimaczki z czerwoną porzeczką i budyniem
- Ślimaczki cynamonowe
- Ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami
- Puszyste ślimaczki z Majorki
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rabarbarem
Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem, z kwaśnym rabarbarem i słodkim lukrem. Te bułeczki są idealne na śniadanie czy wiosenny podwieczorek.
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rabarbarem
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- BUDYŃ:
- 400ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 50g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 300g rabarbaru,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1cm.
Pokrojony rabarbar
BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Przygotowanie drożdżowych ślimaczków z budyniem i rabarbarem
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę pokrojonego rabarbaru. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego
*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rabarbarem