Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu. Smakują wyśmienicie i znikają z talerza w mgnieniu oka. Polecamy sprawdzony przepis zero waste

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i zaoszczędzisz pieniądze. Paszteciki są delikatne, odpowiednio kruche i wyraziste w smaku. Z pewnością zachwycisz nimi swoich gości. Przekonaj się i wypróbuj przepis w stylu zero waste.

Paszteciki z mięsem i kuchnia zero waste

Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. jeżeli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadam — paszteciki! Są wyśmienite.

Zobacz w galerii, jak zrobić paszteciki z mięsa z rosołu.

Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu

czas przygotowania: ok. 2 godziny
duża porcja, ok. 40 pasztecików
poziom trudności: średni

Składniki:
farsz:

  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka,
  • 2 małe ugotowane marchewki,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 5 dkg drożdży,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania.

Co zrobić z mięsa z rosołu? Zobacz 11 sprawdzonych przepisów zero waste

Co zrobić z mięsa z rosołu? Mamy dla ciebie 11 prostych przepisów na pyszne dania, dzięki którym nie zmarnujesz jedzenia i zaoszczędzisz pieniądze. Proponowane przez nas potrawy w stylu zero waste są…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić paszteciki krok po kroku?

  1. Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając, podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż dłuższego boku.
  4. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki.
  6. Przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem.
  7. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!

Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!

Czytaj także: Krokiety z mięsem. Przepis zero waste. Oszczędzasz i smakujesz. Wypróbuj pomysł na błyskawiczny obiad

Drożdżowe paszteciki z mięsem z rosołu. Smakują wyśmienicie ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału