Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Świetnym pomysłem mogą być domowe mini drożdżówki maślane ze śliwkami. Są delikatne, puszyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Przepis na mini drożdżówki maślane dostaliśmy od Moniki, która prowadzi bloga Moniki Smakołyki. Te niewielkie słodkie bułeczki doskonale sprawdzą się na podwieczorek lub przekąskę do pracy czy szkoły. Z podanego przepisu otrzymasz ok. 30 bułeczek.
Lista składników jest krótka. prawdopodobnie większość potrzebnych produktów znajdziesz w swojej kuchni. Śliwki w zalewie można zastąpić powidłami lub ulubioną konfiturą, a choćby kawałkami jabłek. Będzie pysznie!
Na blogu Moniki smakołyki znajdziesz również przepis na: Babkę cytrynową z lukrem mandarynkowym
Drożdżówki maślane ze śliwkami – przepis
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 550 g mąki pszennej typ. 550,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 100 g cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczka soli,
- 100 g masła.
Ponadto:
- śliwki w słodkiej zalewie
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić drożdżówki maślane? Zacznij od przygotowania ciasta. Masło rozpuść w ciepłym mleku, a następnie przelej do dużej miski. Dodaj pokruszone drożdże, 100 g mąki, jajka i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki dzięki miksera z widełkami, do uzyskania kremowej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z solą. Mieszaj składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Pamiętaj, iż ilość dodanej mąki zależy od wielkości jajek, ciasto powinno być miękkie w dotyku. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją i odstawi na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć, rozwałkuj na grubość ok. 0,4 cm. Śliwki wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej), przekrój na pół i usuń pestki.
Z ciasta wycinaj krążki dzięki okrągłej wykrawaczki lub szklanki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy krążek nakładaj śliwkę, sklej brzegi jak na pierogi, następnie dociśnij dzięki ząbków widelca.
Wierzch ciasta po szerokości ponacinaj dzięki żyletki lub ostrego noża, brzegi złącz jak na uszka. Przełóż drożdżówki maślane na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy. Odstaw na 15 min.
Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików posmaruj zalewą ze śliwek. Piecz przez ok. 12-15 min. w temp. 185 st. C. Wystudź na kratce od piekarnika, następnie oprósz cukrem pudrem.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na fit sernik kinder bueno: