Drożdżowe bułeczki dyniowe z czarnuszką. Poznaj przepis na śniadanie. Pełnoziarniste i sprężyste wypieki, które nasycą na długo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Drożdżowe bułeczki dyniowe na pełnoziarnistej mące pszennej to sposób na zrobienie szybkiego zdrowego pieczywa. Domowe purée z dyni nadaje wypiekom sprężystości i wilgotności. Wierzch można posypać czarnuszką, która dodaje kontrastu kolorystycznego. Zobacz przepis na bułki dyniowe w stylu kajzerek.

W skrócie

  • Bułki dyniowe – prosty przepis
  • Jak zrobić bułki dyniowe?
  • Dodatki do bułeczek dyniowych

Bułki drożdżowe to sezonowy wypiek, który najczęściej przygotowuje się jesienią. W czasie sezonu na dynię warto zrobić więcej purée dyniowego, aby zawsze móc gwałtownie przygotować ulubione ciasto. Bułki drożdżowe przypominają wyglądem kajzerki, gdyż są nacięte na krzyż żyletką przed pieczeniem. Warto wiedzieć, iż używając mąki chlebowej pszennej pełnoziarnistej np.: typ 1850, pieczywo będzie mniej puszyste, niż przygotowane na mące bardziej oczyszczonej np.: typ 720 lub tortowej. Rodzaj mąki wybierzcie od swoich preferencji.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przygotowanie bułek dyniowych

Bułki dyniowe – prosty przepis

Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 3,5 godziny (w tym czas pieczenia i wyrastania).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej chlebowej np.: typ 1850 lub 720,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 180 ml purée z dyni,
  • 45 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • 1 łyżeczka czarnuszki.

Opcjonalnie:

  • szczypta cukru.

Czytaj także: Bułeczki dyniowe z cynamonem na podwieczorek. Przepis na drożdżówki z dynią dla miłośników glutenu

Jak zrobić bułki dyniowe?

Przygotowanie:

  1. Suszone drożdże trzeba rozpuścić w mleku. jeżeli chcecie, możecie dodać szczyptę cukru. Masło trzeba rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę pszenną i kukurydzianą należy przesiać, połączyć z mlekiem z drożdżami, purée z dyni, roztopionym masłem i solą.
  3. Ręcznie lub w robocie kuchennym należy zagnieść elastyczne ciasto. Gotową masę na bułki dyniowe należy przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Następnie trzeba krótko wyrobić ciasto na blacie i podzielić na porcje o wadze około 65 gramów. Powinno być 12 sztuk.
  5. Z ciasta drożdżowego trzeba uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość należy przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  6. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza i przed włożeniem bułek dyniowych do piekarnika trzeba je naciąć żyletką na krzyż i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  7. Wierzch bułek dyniowych trzeba posypać czarnuszką i piec w piekarniku przez 20 minut.
  8. Upieczone bułki dyniowe trzeba przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie bułek dyniowych krok po kroku

Dodatki do bułek dyniowych

Przed pieczeniem bułki drożdżowe można posypać nie tylko czarnuszką. Świetnie sprawdzają się pestki dyni, które wpasowują się w najważniejszy składnik ciasta. Można także wykorzystać uprażone pestki słonecznika, biały sezam, a choćby posiekane orzechy włoskie. o ile zrobicie bułki na mące tortowej, to do ciasta możecie dorzucić suszone owoce. Na przykład żurawinę, rodzynki albo wiśnie. W ten sposób bułki wytrawne zamienicie w apetyczny deser.

Drożdżowe bułeczki dyniowe z czarnuszką. Poznaj przepis na ś...

+7 Zobacz galerię

Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do przygotowania domowych wypieków na bazie dyni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału