Drobiowe kotleciki z papryką

superprzepis.pl 1 tydzień temu

Drobiowe kotleciki z papryką Domowe kotlety z dodatkiem papryki i chili to świetna propozycja na aromatyczny i pełen smaku obiad. Połączenie delikatnego mięsa z wyrazistymi przyprawami i świeżymi warzywami sprawia, iż kotlety są soczyste i wyjątkowo smaczne. Dodatek ostrej papryki chili nadaje im delikatnej pikanterii, która idealnie balansuje się z łagodnym smakiem reszty składników. Podane z ziemniakami i surówką tworzą klasyczny, a jednocześnie niebanalny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu! 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: • 800 g fileta kurczaka • 1 papryka zielona • 1 cebula czerwona • 1 papryczka chili • 4 łyżki bulki tartej+ do panierki • Olej do smażenia • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 całe jajko • 1 łyżeczka czosnku w proszku • 1 łyżeczka tymianku • 1 łyżeczka papryki słodkiej • ½ łyżeczki papryki ostrej • Sól Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie mięsa: Mięso drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jajko, oliwę z oliwek, sól, tymianek, słodką i ostrą paprykę, czosnek oraz dwie łyżki bułki tartej Wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Przygotowanie warzyw: Paprykę zieloną oraz chili oczyść z nasion i drobno pokrój. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Dodaj warzywa do mięsa. 3. Formowanie kotletów: Wszystkie składniki dokładnie wyrób, aż do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa uformuj okrągłe kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i dobrze wysmażone. 4. Podanie: Gotowe kotlety podawaj z surówką oraz ziemniakami. 5. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału