Doskonałe knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego. Ten przepis pokochasz od razu. Jak zrobić knedle?

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Pyszne knedle ze śliwkami to pomysł na smaczny i szybki obiad bez mięsa. Proponuję zrobić je z ciasta twarogowego i podać polane rozpuszczonym masłem i posypane cynamonem oraz cukrem. Ten przepis pokochasz od razu. Zobacz wskazówki, jak zrobić ciasto na knedle z białego sera, a także jak przygotować najlepsze knedle ze śliwkami.

Ciasto na knedle

Knedle to gotowane w wodzie kulki ciasta, przygotowywane najczęściej z gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i odrobiny mąki ziemniaczanej. Bardzo popularne są także knedle zrobione z ciasta twarogowego zwane często knedlami węgierskimi. W obu przypadkach o ich pysznym smaku decyduje słodkie lub wytrawne nadzienie.

Knedle można przygotować np. z:

  • śliwkami,
  • morelami,
  • truskawkami,
  • jabłkami,
  • serem.
Idź do oryginalnego materiału