Dorsz w migdałach z marchewką i groszkiem

dietetykaga.pl 1 rok temu
Dorsz to chuda ryba o delikatnym smaku. Dziś u mnie zagościła na piątkowy obiad z dodatkiem puree marchewkowego i groszku. Polecam wypróbować taki obiadek, lekkostrawny ale dający poczucie sytości.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g świeżego dorsza
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • paczka mrożonki marchewka z groszkiem
  • pieprz cytrynowy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • jajko

Przygotowanie:

  1. Dorsza posypać pieprzem cytrynowym z dwóch stron i odstawić na 15 minut.
  2. Dorsza obtoczyć w jajku i płatkach migdałowych i smażyć na łyżce masła na małym ogniu pod przykryciem z dówch stron.
  3. Marchewkę z groszkiem ugotować i oddzielić od siebie.
  4. Marchewkę podusić i dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego.
  5. Podawać na talerzu dorsza z puree marchewkowym i groszkiem.

1 porcja dostarczy 460 kcal, 29 g białka, 25 g węglowodanów i 31g tłuszczy.

Idź do oryginalnego materiału