Domowy ser biały Ewy Wachowicz. Zobacz prosty przepis restauratorki i byłej miss Polonia

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/yuliadavidovich/Sylwia Dąbrowa/archiwum PolskaPress


Ser biały to dla wielu osób obowiązkowy produkt podawany na śniadanie lub składnik potrzebny do zrobienia obiadu. Ewa Wachowicz, znana m.in. z programu telewizyjnego „Ewa gotuje”, podpowiada przepis na zrobienie domowego sera białego. Taki twaróg potrzebuje czasu i użycia łatwo dostępnych składników.

Jak zrobić biały ser?

Ewa Wachowicz wskazywała, iż do zrobienia domowego sera białego potrzebne jest świeże mleko, które pochodzi prosto od krowy. jeżeli chce się skorzystać z mleka ze sklepu, to powinno być ono niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, wymieszane z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.

Warto wiedzieć, iż do zrobienia domowego twarogu nie potrzeba zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczą:

  • garnek z grubym dnem,
  • durszlak,
  • pielucha,
  • kamionka.

Przepis na ser biały według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 l mleka niepasteryzowanego,
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany.

Jak zrobić ser biały z mleka?

Przygotowanie:

  1. Ewa Wachowicz zaleca przelanie mleka do kamionki i odstawienie go w ciepłym miejscu na około 3 dni.
  2. Następnie Ewa Wachowicz zaleca przelać mleko do garnka i podgrzewać do maksimum 38° Celsjusza.
  3. Producentka telewizyjna poleca sprawdzić temperaturę mleka dzięki termometru kuchennego lub wierzchem dłoni. Zsiadłe mleko powinno być ciepłe.
  4. Po minimum godzinie takiego podgrzewania Ewa Wachowicz polecała przelać mleko przez pieluchę lub specjalną chustę serowarską.
  5. Na koniec Ewa Wachowicz polecała odcisnąć ser z nadmiaru płynu, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. Według prowadzącej program „Ewa gotuje” ser biały będzie gotowy po kilku godzinach.

Ewa Wachowicz radzi, aby nie wylewać płynu odciekającego z sera. To serwatka, którą można wykorzystać do ugotowania zupy lub po prostu ją wypić.

Idź do oryginalnego materiału