Jak zrobić biały ser?
Ewa Wachowicz wskazywała, iż do zrobienia domowego sera białego potrzebne jest świeże mleko, które pochodzi prosto od krowy. jeżeli chce się skorzystać z mleka ze sklepu, to powinno być ono niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze, wymieszane z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.
Warto wiedzieć, iż do zrobienia domowego twarogu nie potrzeba zaawansowanych sprzętów kuchennych. Wystarczą:
- garnek z grubym dnem,
- durszlak,
- pielucha,
- kamionka.
Przepis na ser biały według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 3 l mleka niepasteryzowanego,
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany.
Jak zrobić ser biały z mleka?
Przygotowanie:
- Ewa Wachowicz zaleca przelanie mleka do kamionki i odstawienie go w ciepłym miejscu na około 3 dni.
- Następnie Ewa Wachowicz zaleca przelać mleko do garnka i podgrzewać do maksimum 38° Celsjusza.
- Producentka telewizyjna poleca sprawdzić temperaturę mleka dzięki termometru kuchennego lub wierzchem dłoni. Zsiadłe mleko powinno być ciepłe.
- Po minimum godzinie takiego podgrzewania Ewa Wachowicz polecała przelać mleko przez pieluchę lub specjalną chustę serowarską.
- Na koniec Ewa Wachowicz polecała odcisnąć ser z nadmiaru płynu, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu. Według prowadzącej program „Ewa gotuje” ser biały będzie gotowy po kilku godzinach.
Ewa Wachowicz radzi, aby nie wylewać płynu odciekającego z sera. To serwatka, którą można wykorzystać do ugotowania zupy lub po prostu ją wypić.