Ramen – przepis na danie z Japonii
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kapusta pak choi,
- 2 udka podudzia kurczaka z kością,
- 5 g soli,
- 2 łodyżki szczypiorku,
- 100 g makaronu ramen,
- 2 jajka,
- 50 g świeżego korzenia imbiru,
- 20 g pasty miso,
- 1 l wody.
Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii
Jak zrobić ramen?
- Na początku należy oddzielić kości od podudzi i zostawić mięso ze skórą.
- Do garnka należy włożyć kości kurczaka, około 5 cm nieobranego imbiru pokrojonego w plastry wraz z końcówką kapusty pak choi i szczypiorkiem.
- Wszystkie składniki należy zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Następnie kurczaka ze skórą należy delikatnie oprószyć solą z obu stron i obsmażyć skórą do dołu w garnku z grubym dnie.
- Ma to na celu wytopienie esencjonalnego tłuszczu. Ten garnek będzie docelowym, gdzie połączy się składniki ramenu.
- Pozostały świeży imbir należy obrać i drobno posiekać.
- Oczyszczony należy dodać do kurczaka i smażyć imbir aż się skarmelizuje.
- Następnie należy wyjąć obsmażonego kurczaka, wybrać skarmelizowane cząstki imbiru i do aromatyzowanego tłuszczu z kurczaka dodać pastę miso.
- Pastę należy chwilę smażyć, aż nabierze aromatu.
- Następnie ugotowany wywar należy powoli dolewać do garnka z pastą miso.
- Smak miso należy rozprowadzać przy pomocy chochli, aż będzie dodany cały wywar.
- W wywarze można przez chwilę sparzyć liście kapusty pak choi, która będzie ciekawym akcentem kolorystycznym dania.
- Do składników z gotowania wywaru można dolać wodę zagotować i ugotować w nich makaron.
- W oddzielnym garnku należy ugotować przez 6 minut jajka na pół miękko.
- Na koniec składniki zupy ramen należy połączyć w jedno danie.
- Odcedzony makaron należy rozłożyć do dwóch misek. Zalać wywarem z pastą miso i imbirem.
- Usmażonego kurczaka trzeba pokroić w plastry i ułożyć na makaronie, a także ugotowane jajka.
- Ramen trzeba posypać karmelizowanym imbirem i posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do podania.
Dodatki do ramenu
Domowy ramen nie musi być pracochłonny. Istnieje wiele metod zrobienia domowej zupy. W Japonii korzysta się z grzybów shiitake, w Polsce można użyć suszonych leśnych grzybów np.: aromatycznych borowików. Ważnym składnikiem, poza pastą miso, jest sos sojowy. Japońska potrawa często korzysta też z suszonych alg morskich, które nadają zupie wyrazistego rybnego smaku. Ramen to także obowiązkowe dodatki takie jak ugotowane na półmiękko jajko, posiekany szczypiorek lub kawałki ugotowanego albo upieczonego mięsa. Na koniec warto zwracać uwagę na specjalny makaron pszenny.
Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania
Azjatycki rosół
Niektórym osobom ramen kojarzy się z bogatszą wersją polskiego rosołu. To spore uproszczenie złożonego tematu. Wywar mięsny potrzebny do ramenu powstaje z długo gotowanych kości i mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Ponadto smak ramenu budowany jest warstwowo przy użyciu wielu składników. Intensywny słony smak, łączy się z pikantnym szczypiorkiem i ostrym imbirem, lekko gorzką kapustą pak choi i miesza się z kremową konsystencją jajka ugotowanego na miękko. Każdy element buduje przyjemność jedzenia japońskiego ramenu.
Warto wiedzieć, iż ramen w Japonii to danie instytucja. W Japonii pracują krytycy kulinarni specjalizujący się w ocenie przyrządzenia ramenu, a także wydawane jest czasopismo poświęcone tej zupie.
Zobacz także: Makaron ze smażonym tofu i kapustą pak choy. Przepis na postny obiad z tofu. Danie poleca blogerka Plate by Kate
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: