Mus jabłkowy – prosty przepis
Liczba porcji: 4 mniejsze słoiki lub 1 średniej wielkości.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 średniej wielkości jabłek np.: papierówki lub szare renety,
- 250 ml wody,
- 70 g cukru np.: trzcinowego,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 3 g mielonego kardamonu,
- 3 g mielonych goździków,
- 3 g startej gałki muszkatołowej.
W naszej galerii możecie zobaczyć tradycyjny mus jabłkowy
Jak zrobić mus jabłkowy do szarlotki?
Przygotowanie:
- Jabłka należy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoców nie trzeba obierać ze skórki. Nie muszą być też pokrojone w idealną kostkę.
- Owoce należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wodą. Jabłka należy gotować pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu można je wymieszać.
- Gdy jabłka się rozpadną i nabiorą jednolitej konsystencji, można je zmiksować przy pomocy manualnego blendera na gładką masę.
- Do dopełnienia tradycyjnej metody przyrządzenia można skorzystać z manualnego przecieraka do warzyw i owoców.
- Jabłka należy ponownie zagotować i dodać do nich cukier trzcinowy.
- Następnie do musu jabłkowego należy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mus jabłkowy należy wymieszać i gotować przez jeszcze 30 minut.
- Jeżeli wolicie gęstszą konsystencję musu, to możecie gotować go przez kolejne 30 minut.
- Gorący mus jabłkowy należy wlać do wyparzonych i wysuszonych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czytaj także: Fenomenalna szarlotka sypana. Przepis na ciasto z jabłkami, który zrobisz niemal z zamkniętymi oczami
Zastosowanie musu jabłkowego
Domowy mus jabłkowy to świetne nadzienie do domowych naleśników, pankejków lub jako dodatek do porannej owsianki. Domowy przecier z jabłek będzie świetnie smakować z ugotowanym na mleku ryżem, a także z kromką świeżo upieczonego chleba. Mus jabłkowy będzie znakomicie smakować jako składnik szarlotki królewskiej. Aromatyczny mus można także wykorzystać do przełożenia puszystego biszkoptu lub jako składnik wilgotnego ciasta czekoladowego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: