Domowy mus jabłkowy idealny do szarlotki. Poznaj przepis na aromatyczny przecier z cynamonem. Po prostu rozpływa się w ustach

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Mus jabłkowy nie musi się kojarzyć jedynie z deserkiem dla dzieci. Chociaż z pewnością im także można zaproponować porcję. Tradycyjny mus jabłkowy powinien się gotować przez godzinę na małym ogniu, a dopiero gdy jabłka się rozpadną, można dodać korzenne przyprawy. Zobacz przepis na pyszny mus z jabłek, który będziecie wyjadać prosto ze słoika.

Mus jabłkowy – prosty przepis

Liczba porcji: 4 mniejsze słoiki lub 1 średniej wielkości.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 średniej wielkości jabłek np.: papierówki lub szare renety,
  • 250 ml wody,
  • 70 g cukru np.: trzcinowego,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 3 g mielonego kardamonu,
  • 3 g mielonych goździków,
  • 3 g startej gałki muszkatołowej.

W naszej galerii możecie zobaczyć tradycyjny mus jabłkowy

Jak zrobić mus jabłkowy do szarlotki?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoców nie trzeba obierać ze skórki. Nie muszą być też pokrojone w idealną kostkę.
  2. Owoce należy wsypać do garnka o grubym dnie i zalać wodą. Jabłka należy gotować pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu można je wymieszać.
  3. Gdy jabłka się rozpadną i nabiorą jednolitej konsystencji, można je zmiksować przy pomocy manualnego blendera na gładką masę.
  4. Do dopełnienia tradycyjnej metody przyrządzenia można skorzystać z manualnego przecieraka do warzyw i owoców.
  5. Jabłka należy ponownie zagotować i dodać do nich cukier trzcinowy.
  6. Następnie do musu jabłkowego należy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mus jabłkowy należy wymieszać i gotować przez jeszcze 30 minut.
  7. Jeżeli wolicie gęstszą konsystencję musu, to możecie gotować go przez kolejne 30 minut.
  8. Gorący mus jabłkowy należy wlać do wyparzonych i wysuszonych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Czytaj także: Fenomenalna szarlotka sypana. Przepis na ciasto z jabłkami, który zrobisz niemal z zamkniętymi oczami

Zastosowanie musu jabłkowego

Domowy mus jabłkowy to świetne nadzienie do domowych naleśników, pankejków lub jako dodatek do porannej owsianki. Domowy przecier z jabłek będzie świetnie smakować z ugotowanym na mleku ryżem, a także z kromką świeżo upieczonego chleba. Mus jabłkowy będzie znakomicie smakować jako składnik szarlotki królewskiej. Aromatyczny mus można także wykorzystać do przełożenia puszystego biszkoptu lub jako składnik wilgotnego ciasta czekoladowego.

Domowy mus jabłkowy idealny do szarlotki. Poznaj przepis na ...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału