Domowy kebab z nutką orientu. Przepis na pyszny obiad z kurczaka. Smaku dodaje sezamowy sos z czosnkiem
W skrócie
- Domowy kebab – przepis z kurczakiem
- Jak zrobić domowy kebab?
- Sposób podania
- Domowy kebab z piekarnika
Przepis na domowy kebab z kurczaka to praca na pół godziny. Zachęcamy do użycia przypraw, które dodają mięsu korzennego, lekko słodkiego smaku. Warto pamiętać, iż zamiast kurczaka można w ten sposób przygotować jagnięcinę, indyka, a choćby wątróbkę. Ważne, aby goździki i laska cynamonu były najwyższej jakości. Dzięki temu można maksymalnie zbliżyć się do smaków kuchni tureckiej.
Domowy kebab – przepis z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut,
liczba porcji: dla 2 osób,
stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka bez kości albo 2 filety z piersi kurczaka,
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu),
- 2 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cm laski cynamonu,
- 4 całe goździki,
- 1/2 gwiazdki anyżu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek pieprzu syczuańskiego.
Sałatka do kebabu:
- 1/2 pokrojonego ogórka szklarniowego lub gruntowego,
- 1 grubo posiekany pomidor,
- nasiona z ćwiartki granatu,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny.
Sos tahini:
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej),
- 50 ml zimnej wody,
- oliwa z oliwek.
Do podania:
- 2 placki pita lub tortilla.
Jak zrobić domowy kebab?
Przygotowanie:
- W moździerzu lub w robocie kuchennym należy rozgnieść przyprawy na proszek. Następnie w dużej misce umieścić kurczaka i natrzeć go przyprawami i solą, po czym grillować na rozgrzanej patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
- Grillowanie powinno zająć około 8 minut na każdą stronę. Gotowego kurczaka należy pokroić na kawałki i pozostawić w ciepłym miejscu.
- Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ogórka, pomidory i czerwoną cebulę. Dodać ziarenka granatu i doprawić sałatkę sokiem z cytryny z oliwą z oliwek, po czym dokładnie wymieszać.
- Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu tahini. W misce należy rozgnieść czosnek z odrobiną soli, sokiem z cytryny, pastą tahini i łyżką oliwy z oliwek. W trakcie mieszania należy dolewać zimną wodą, aby sos nabrał konsystencji jak gęsta, kwaśna śmietana.
- Placki pita należy podgrzać. Następnie trzeba je rozciąć do połowy.
- Przed podaniem do pity należy włożyć grillowanego kurczaka, sałatkę i wyrazisty sos tahini.
- Domowy kebab najlepiej smakuje natychmiast po przygotowaniu.
Zobacz także: Gdzie jest najstarszy kebab w Polsce? Robert Makłowicz zdradził ulubioną miejscówkę
Sposób podania
Kebab można podawać też z domowymi frytkami. Świetnie smakuje również w domowej bułce, np.: kajzerce. Taka opcja sprawdzi się szczególnie w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do tradycyjnej pity. Kebab świetnie smakuje doprawiony sosem czosnkowym. Przed podaniem kebab można posypać posiekaną natką pietruszki albo listkami kolendry. Dzięki tym składnikom danie nabierze jeszcze więcej aromatu.
Domowy kebab z piekarnika
Zamarynowane kawałki kurczaka można także nadziać na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków lub metalowe szpady. Następnie można upiec lub grillować w piekarniku. Domowy kebab da się też zrobić w podobny sposób, jak w tureckich lokalach. Kawałki mięsa równej wielkości nadziewa się na jedną wykałaczkę do grilla i piecze w piekarniku. Na koniec mięso jest okrajane z wierzchu i wkładane do pity, bułki lub tortilli.
Sprawdź także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Pizza hawajska – pyszna i kontrowersyjna. Przepis na pizzę z szynką i ananasem
- Czym jest kapsalon? Przepis na holenderskie danie dla miłośników kebabu
Patelnie w najlepszych cenach
- Empik
Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
239,00 zł - Empik
Florentyna, Patelnia Jagoda, 30 cm
Florentyna, Patelnia Jagoda, 30 cm
69,98 zł - Empik
Patelnia żeliwna z dwoma uchwytami i podkładką
Patelnia żeliwna z dwoma uchwytami i podkładką
69,99 zł - Empik
Gerlach Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm GRANITEX
Gerlach Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm GRANITEX
289,00 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Fuego 20 Cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Fuego 20 Cm
52,98 zł - Empik
Zestaw 3X Patelni Granitex 20/24/28 Cm + Patelnia Naleśnikowa
Zestaw 3X Patelni Granitex 20/24/28 Cm + Patelnia ...
329,00 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Bono By Mateusz Gessler 28 Cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Bono By Mateusz ...
109,98 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Bono By Mateusz Gessler 20 Cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Bono By Mateusz ...
79,98 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Verso 24 cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Verso 24 cm
49,99 zł - Empik
Zestaw 2X Patelni Stalowych Prestige 24/28 Cm
Zestaw 2X Patelni Stalowych Prestige 24/28 Cm
249,00 zł - Empik
Gerlach Granitex 340M patelnia 24 cm
Gerlach Granitex 340M patelnia 24 cm
169,00 zł - Empik
Gerlach Granitex 340M patelnia 20 cm
Gerlach Granitex 340M patelnia 20 cm
89,00 zł - Empik
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7867, 20 cm
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7867, 20 cm
159,00 zł - Empik
Zwieger Patelnia Practi Plus 24 cm
Zwieger Patelnia Practi Plus 24 cm
106,94 zł - Empik
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
159,90 zł - Empik
Patelnia królik - 12cm
Patelnia królik - 12cm
21,61 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Isla 24 Cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Isla 24 Cm
49,98 zł - Empik
Patelnia Nieprzywierająca Florina Fuego 24 Cm
Patelnia Nieprzywierająca Florina Fuego 24 Cm
64,98 zł - Empik
Florentyna, Patelnia Jagoda, 26 cm
Florentyna, Patelnia Jagoda, 26 cm
48,11 zł - Empik
Patelnia Tescoma Indukcja Antyadhezyjna powłoka 24
Patelnia Tescoma Indukcja Antyadhezyjna powłoka 24
247,95 zł