Hummus z pomidorami – przepis na domową pastę z ciecierzycy
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- oliwa z oliwek do skropienia,
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
- płatki soli i czarnego pieprzu,
- garść bazylii.
Na hummus:
- 400 g odsączonej puszki ciecierzycy,
- 1 obrany ząbek czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka pasty tahini,
- szczypta soli.
Jak zrobić hummus z pomidorami?
Przygotowanie:
- Na początku na patelnię należy wlać oliwę z oliwek i podgrzać ją na średnim ogniu.
- Następnie trzeba dodać pomidorki koktajlowe i smażyć je przez 5 minut, aż będą miękkie.
- Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku i smażenie przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Gdy pomidory ostygną, należy przygotować hummus.
- W tym celu trzeba w blenderze z ostrzami w kształcie litery S umieścić ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, mielony kminek, tahini i 100 ml oleju.
- Wszystkie składniki hummusu należy miksować, aż będzie gładki i kremowy. Na koniec można dodać sól do smaku.
- TikTokerka poleca podawać hummus w szerokiej misce, posypać pomidorami i udekorować świeżą bazylią.
Inne rodzaje hummusu
Smakosze hummusu mogą eksperymentować z różnymi dodatkami i składnikami. Zachęcamy do wypróbowania hummusu z bobu, tradycyjnego hummusu z ubita aquafabą, aby nadać mi lekkości i ułatwić rozsmarowywanie na kromce chleba. Świetnie smakuje hummus zmiksowany z suszonymi pomidorami oraz hummus z buraków.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: