Domowy hummus z pomidorami na śniadanie. Szybki przepis na wykorzystanie sezonowych warzyw. Hit TikToka do zrobienia w kilka chwil

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne


W lecie pomidory są najsmaczniejsze i dostępne są w wielu odmianach, które z łatwością można dostosować do rodzaju dania i preferencji kulinarnych. Fani hummusu mogą dodać pomidory to tradycyjnego smarowidła, zyskując zupełnie nowy smak. Zobacz przepis na łatwy hummus z pomidorami do kanapek.

Hummus z pomidorami – przepis na domową pastę z ciecierzycy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek do skropienia,
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
  • płatki soli i czarnego pieprzu,
  • garść bazylii.

Na hummus:

  • 400 g odsączonej puszki ciecierzycy,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • szczypta soli.

Jak zrobić hummus z pomidorami?

Przygotowanie:

  1. Na początku na patelnię należy wlać oliwę z oliwek i podgrzać ją na średnim ogniu.
  2. Następnie trzeba dodać pomidorki koktajlowe i smażyć je przez 5 minut, aż będą miękkie.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku i smażenie przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Gdy pomidory ostygną, należy przygotować hummus.
  4. W tym celu trzeba w blenderze z ostrzami w kształcie litery S umieścić ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, mielony kminek, tahini i 100 ml oleju.
  5. Wszystkie składniki hummusu należy miksować, aż będzie gładki i kremowy. Na koniec można dodać sól do smaku.
  6. TikTokerka poleca podawać hummus w szerokiej misce, posypać pomidorami i udekorować świeżą bazylią.

Inne rodzaje hummusu

Smakosze hummusu mogą eksperymentować z różnymi dodatkami i składnikami. Zachęcamy do wypróbowania hummusu z bobu, tradycyjnego hummusu z ubita aquafabą, aby nadać mi lekkości i ułatwić rozsmarowywanie na kromce chleba. Świetnie smakuje hummus zmiksowany z suszonymi pomidorami oraz hummus z buraków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału